Berith Hultén är Fonus chef för kontoren i Halland. Foto: TT/Fonus

Här är de vanligaste begravningslåtarna i Halland

Publicerad

”Amazing Grace” och ”Så skimrande var aldrig havet” är två av de vanligaste låtarna som spelas på begravningar i Halland, enligt en sammanställning av begravningsbyrån Fonus.

Hälften av svenskarna har någon gång tänkt på vilken låt man vill ska spelas på sin begravning. Detta enligt en rikstäckande undersökning av begravningsbyrån Fonus tillsammans med Kantar Sifo. Men vilka låtar som spelas under begravningar har skiftat över tid.

– Absolut har det förändrats. Jag har jobbat i snart 15 år och jag upplever inte alls att man hade samma önskemål förr. Då var det mer viktigt vad andra tycker, i dag vill man att det ska vara personligt, säger Berith Hultén, kontorschef för Fonus kontor i Halland.

Uppmanar personliga låtval

Att låtvalen ska vara personliga är något begravningsbyrån uppmanar till vid samtal med de anhöriga.

– Det blir ett minne som präglar den avlidnes önskningar. En gång har vi spelat låten ”Nothing else matters – Metallica” på en begravning. Det var kraftigt då personen var hårdrockare själv, säger Berith Hultén.

Hon berättar också att det är vanligt att låtar som är förknippade med havet är ett önskemål på Västkusten.

Populäraste önskelåtarna

I undersökningen fick personerna även svara på vilken låt de helst hade velat skulle spelas på deras begravningar. I topp låg då ”Håll mitt hjärta – Björn Skifs” och ”Hallelujah – Jeff Buckley”.

De fem vanligaste begravningslåtarna i Halland

  • Tröstevisa
  • Amazing grace
  • Gammal fäbodpsalm
  • Så skimrande var aldrig havet
  • Som en bro över mörka vatten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.