Börje Sundvall jobbar på LBS Kreativa gymnasium i Halmstad. Han är lärare i matematik, fysik och kemi. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Halmstadlärare prisas för sina Youtube-filmer

Uppdaterad
Publicerad

För många har undervisning på distans kommit som en nyhet. Men en som verkligen var före sin tid är gymnasieläraren Börje Sundvall från Halmstad. Han har lärt ut både matte och fysik på Youtube i flera år, något som resulterat i tusentals följare. Hans slit har lett till att han nu även får ta emot Kungliga Vetenskapsakademins lärarpris i fysik.

– Jag är glad, chockad och smickrad. Det känns som ett kvitto på allt arbete man lagt ner, säger Börje Sundvall, som jobbat på LBS Kreativa gymnasium i Halmstad i elva år, och är lärare i matematik, fysik och kemi.

I skrivande stund har han nästan 18 500 följare på sin kanal. Genom åren har han fått många positiva mejl från gymnasieelever runtom i landet som tagit del av hans videos.

– Det har hänt att jag fått blommor och choklad. Vissa har sagt att jag räddat dem att få godkänt medan andra säger att de lyckats få ett A. Det är värmen från eleverna som får mig att fortsätta ånga på, säger Börje Sundvall.

I klippet berättar han mer om sitt projekt.

Kungliga vetenskapsakademins motivering

Börje Sundvall, lärare på LBS Kreativa gymnasiet i Halmstad, får priset i fysik ”för att han med god och aktuell ämneskompetens inspirerar och utvecklar lärandet tillsammans med både eleverna och kollegorna såväl experimentellt som teoretiskt. Som komplement och stöd för lärandet har han skapat en omfattande och väl använd bank av digitala presentationer”.

Källa: www.kva.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.