Andersberg i Halmstad. Foto: SVT

Här är områdena i Halmstad som kan undantas från ebo-lagen

Publicerad
Asylsökande som flyttar till Andersberg Norra, Andersberg Södra och Vallås Västra föreslås förlora sin dagersättning. Förslaget röstades igenom av kommunstyrelsens utskott för tillväxt och hållbar utveckling i Halmstad, men slutligt beslut väntas tas av kommunstyrelsen senare i mars.

Lagen om eget boende, ebo-lagen, har tidigare inneburit att asylsökande får bosätta sig var de vill. Men nya ändringar i lagen ger utvalda kommuner rätt att göra undantag, genom att asylsökande som bosätter sig i vissa områden förlorar sin dagersättning.

Regeringen har listat 32 kommuner som får göra undantag, och det är kommuner som regeringen bedömt har områden med socioekonomiska utmaningar. Halmstad är den enda kommunen i Halland som får göra undantag från ebo-lagen och kommunledningsförvaltningen fick därför uppdraget att ta fram vilka områden det kan beröra. Förslaget är att Andersberg Norra, Andersberg Södra och Vallås Västra undantas, utifrån en bedömning av vilka områden i Halmstad som har störst socioekonomiska utmaningar.

Börjar gälla 1 juli

Enligt förvaltningen bor just nu 117 asylsökande i eget boende i Halmstad, och man beräknar att det kommer handla om ungefär så många personer även framöver.

Reglerna börjar gälla från den 1 juli och asylsökande som sedan tidigare bor i de undantagna områdena får bo kvar och behålla sin dagersättning.

Slutligt beslut väntas

Förslaget innebär också att effekterna av områdesbegränsningarna ska följas upp senast den 1 juli 2022 för att då göra en ny bedömning. 

Slutligt beslut väntas fattas av kommunstyrelsen den 31 mars.

Partier oeniga om undantagen från ebo-lagen

Visa

De olika partierna i utskottet var inte eniga om undantagen från ebo-lagen.

  • Socialdemokraternas och Vänsterpartiets ledamöter yrkade på avslag.
  • Liberalernas och Sverigedemokraternas ledamöter och ordförande Jonas Bergman röstade för införandet av områdesbegränsningar.
  • Centerpartiets ledamot var inte närvarande.
  • Eftersom rösterna blev 3-3 använde ordföranden sin utslagsröst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer