Pilfinken är vanligast vinterfågeln i Halland och Sverige – igen. Foto: Andreas Trepte

Här är vanligaste vinterfågeln i Halland

Uppdaterad
Publicerad

Pilfinken är den överlägset vanligaste fågeln i våra halländska trädgårdar – i år med. Det visar årets fågelräkning som nu avslutats. Men utropstecknen på tio-i-topplistan är gråsparven och koltrasten.

– Det vi ser är nog ett trendbrott när det gäller gråsparv. Sedan 1990-talet har gråsparv minskat och ingen har lyckats lösa vad det berott på. Men i år ser vi att antalet gråsparvar för första gången är fler. Det är en tydlig trend över hela Sverige, säger Halmstadornitologen Anders Wirdheim, kampanjledare på Birdlife Sverige, som på måndagen sammanställt rapporter från hela Sverige.

Anders Wirdheim, ornitolog i Halmstad och Birdlife Sverige. Foto: SVT

Föreningen Birdlife Sverige står bakom den årliga räkningen av vinterfåglar i svenska trädgårdar. Över 20 000 personer har lämnat rapporter i år.

På måndagskvällen har drygt 700 personer lämnat rapporter i Halland.

– Jag räknar med att det kan bli över tusen innan alla rapporter är lämnade. Men den topplista vi ser redan nu kommer troligen att hålla, säger Anders Wirdheim.

Att pilfinken kommer på förstaplats i både Sverige och Halland är väntat, liksom att talgoxe, koltrast och blåmes finns med i toppen.

Koltrastarna är överlag fler i år än vid förra årets räkning.

– Det kan förklaras av att det har varit en mild inledning på vintern. Många har stannat kvar istället för söka sig söderut, säger Anders Wirdheim.

Tio-i-topp i Halland

1. Pilfink

2. Talgoxe

3. Koltrast

4. Blåmes

5. Kaja

6. Gråsparv

7. Gusparv

8. Skata

9. Grönfink

10. Domherre

Källa: Birdlife Sverige

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.