Vattnet vid Björkängs badplats lämpar sig inte för bad. Foto: Google och SVT

Här avråds från bad – för dålig kvalitet på vattnet

Uppdaterad
Publicerad

Badvattenkvaliteten på badplatsen vid Björkäng i södra Varbergs kommun är för dålig för att bada i, enligt Havs- och vattenmyndigheten.

I Sverige finns det 441 registrerade EU-bad där det ställs krav på regelbunden kontroll och provtagning av vattenkvaliteten och tydliga skyltar som visar vilken klassificering badvattnet har.

Nu har Havs- och vattenmyndighetens och Folkmyndighetens rapport om badvattenkvaliteten 2018 presensterats. De allra flesta EU-baden har vatten av sådan kvalitet att de lämpar sig för bad, men med ett par undantag.

– Två svenska EU-bad har fått klassificeringen ”dålig” badvattenkvalitet, vilket är tre färre än förra året. För de här baden behövs utredningar om källor till föroreningar och möjliga åtgärder, säger Ylva Engwall, Havs- och vattenmyndigheten, i ett pressmeddelande.

Letar efter bakterier

En av de två underkända badplatserna är alltså Björkäng i Varbergs kommun. Där är kommunen skyldig att avråda från bad.

Bakterierna som laboratorierna söker efter är kolibakterien Escherichia coli och intestinala enterokocker. De finns i människors och varmblodiga djurs tarmar.

– Bakterierna i proverna indikerar att vattnet kan ha förorenats av till exempel avlopp.

Det andra badet som har för dålig badvattenkvalitet är Piteå Havsbad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer