Mikael Stenström är reservatsförvaltare på länsstyrelsen. Foto: SVT

Här dumpas skräp i fågelskyddsområdet

Publicerad

På Slangholmarna, i sjön Unnen i Hylte kommun, utgör dumpat skräp som gamla plaststolar, grillar, bensin- och oljedunkar en fara för både djur och miljön. Platsen är dessutom fågelskyddsområde.
– För mig är det obegripligt, säger Mikael Stenström, reservatsförvaltare på länsstyrelsen.

När en entreprenör skulle skylta om fågelskyddsområdet, på Slangholmarna i Hylte kommun, gjordes även en tråkig upptäckt.

– Det var en spontan lägerplats med väldigt mycket skräp som hade hamnat därute. Bland annat trädgårdsstolar och dunkar av olika slag, säger Mikael Stenström, reservatsförvaltare på länsstyrelsen.

Påverkar fågellivet

Skräpet gör att både djur och miljö tar skada. Mikael Stenström menar även att människors närvaro i sig kan haft negativ inverkan på fågellivet. Allmänheten får vistas i fågelskyddsområdet större delen av året. Men från första april till 15 juli har platsen tillträdesförbud, eftersom fåglarna häckar under den perioden.

– Då får man inte vistas ute på öarna och man får inte röra sig på vattnet närmare än hundra meter från de här öarna, säger Mikael Stenström.

Men det tror ni att folk har gjort nu då?

Det kan man nästan förutsätta för det ser ut som de har använt det här som ett ställe att vara och grilla på och liknande, säger Mikael Stenström.

”Ta med er skräp”

Länsstyrelsen  försöker se till att skräp som hamnat i naturreservat och fågelskyddsområde tas bort snarast möjligt.

– Men vi kan inte vara där varje dag. Vi uppmanar alla som ser sådant här att ta med sig skräp. Finns det redan skräp på platsen är det större risk att det lämnas mer, säger Mikael Stenström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer