Barnen paddlade på Nissan i solskenet. Foto: SVT

Här får barn från Andersberg testa kanotpaddling

Uppdaterad
Publicerad

De senaste åren har Skolan mitt i byn, en av Andersbergsskolans verksamheter, anordnat fritidsaktiviteter för barn under sommartid – bland annat kanotpaddling. Dels är det ett integrationsprojekt och dels ett sätt för barnen att testa på nya saker.

De har haft Sommarkul, som aktiviteterna heter, varje dag de senaste veckorna. På onsdagen samlades cirka 50 barn på Halmstad kanotklubb vid Nissan.

– Jag har aldrig paddlat förut. Det känns lite pirrigt eftersom jag kanske ramlar i vattnet, säger 11-åriga Mahmoud Kurdi.

Aktiviteterna lockar cirka 70 barn dagligen. Just den här dagen var det något färre än normalt. Foto: SVT

Till för barn som inte kan vara på fritids

Verksamheten är främst till för barn som går på Andersbergsskolan och inte kan gå på fritids. Det kan även vara så att barnens föräldrar inte har möjlighet att ta med dem på semester.

– Jag fick nyss en lillasyster. Eftersom hon är en månad gammal har hon inte fått alla sina vaccinationer. Därför kan vi inte åka till Kosovo nu på sommaren, så då får jag göra det här istället, säger deltagaren Blerina Asanaj.

Barnen kunde välja mellan ensitsiga och tvåsitsiga kanoter. Foto: SVT
”Man får massa nya vänner”, säger Blerina Asanaj, som varit med på Sommarkul flera gånger. Foto: SVT

Permanent verksamhet

Skolan mitt i byn startade 2014 med syfte att stärka integrationen och en aktiv fritid. Tre år senare bestämde barn-och ungdomsförvaltningen på Halmstad kommun att det skulle bli en permanent verksamhet på Andersberg.

– Känner man sig bekväm i alla miljöer är det också lättare att ta sig utanför det område man alltid befinner sig i. Mycket av vårt arbete handlar om att barnen ska få se alla Halmstads vackra platser och bli bekväm i de miljöerna, säger samordnaren Frida Ahlgren.

Både Mahmoud Kurdi och Youssef Salloum föll ur kanoten och hamnade i det 20-gradiga vattnet. ”Coolt”, tycker Mahmoud. Foto: SVT

Kanot, krabbfiske och dans

Halmstad kanotklubb välkomnar samarbetet.

– Det är första gången vi har ett integrationsprojekt här. Så det är jättekul! Särskilt för barn som aldrig har sett en kanot innan, säger Magnus Persson, ledamot i klubbstyrelsen.

Bortsett från kanot testar barnen även på saker som krabbfiske, dans och strandpromenader. Aktiviteterna finansieras av bostadsbolaget HFAB.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer