Föreståndaren Jenny Hallengård hjälper en av de första låntagarna på Fritidsbanken i Laholm. Foto: Fritidsbanken

Här kan du låna en bandyklubba istället för bok

Uppdaterad
Publicerad

Det fungerar ungefär som ett bibliotek. Det är gratis att låna i 14 dagar. Skillnaden är att här på fritidsbanken finns inga böcker – däremot både fotbollsskor och tält.

– Det här gör det enklare att pröva på en idrott, säger Jenny Hallengård, föreståndare för Fritidsbanken.

Lördagen den 20 oktober slogs dörrarna upp för Fritidsbanken i Laholm. Det är Röda Korset tillsammans med kommunen som ligger bakom satsningen. Lokalen är nu fylld med sportprylar som skänkts av boende i Laholm.

– Vi har tagit hjälp av idrottsföreningar i området och det är så många som har skänkt. Det finns till och med tält att låna! säger Jenny Hallengård.

Finns i över 80 kommuner

Fritidsbanken i Laholm invigdes lördagen den 20 oktober.

Fritidsbanken är ett koncept som växer hela tiden och redan idag finns i över 80 kommuner i landet. Förra hösten öppnades en filial i Halmstad.

– Det här ligger i tiden och har ju ett miljötänk också. Att man återvänder de prylar som bara ligger i förrådet, säger Jenny Hallengård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.