Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
De åtta sjöräddarna från Räddningssällskapet i Grötvik och Torekov fick motta priset som Årets Sjöräddare på båtmässan. Här hör du prisutdelaren Robert Aschberg läsa motiveringen. Foto: Privat

Här prisas sjöräddarna från Grötvik och Torekov

Uppdaterad
Publicerad

Åtta sjöräddare från Räddningssällskapet i Grötvik och Torekov fick motta priset som Årets Sjöräddare på båtmässan i Stockholm under veckan. De får utmärkelsen efter att de räddat livet på en man utanför Hovs Hallar.

Det blåste närmare 14 sekundmeter under kvällen den 21 oktober, då RS Torekov fick larm om en gummibåt som fått motorproblem strax norr om Hovs Hallar i Skåne.

Ganska snart förstod sjöräddarna att situationen var mycket allvarlig. Det var mörkt, kallt och höga vågor med brytande sjö. Efter att också RS Grötvik kallats ut lyckades man tillsammans hitta haveristen som klarade sig.

Årets sjöräddare 2018! Foto: Sjöräddningssällskapet.

I år var totalt 26 frivilliga sjöräddare från sex stationer nominerade för sina insatser, som räddade flera människoliv.

Sjöräddarna som prisas för insatsen är Kenneth Andersson, Simon Svensson, Stefan Svensson, Veronica Ahlström Andersson, Peter Käll, Christer Sediger, Stefan Westman och Svein Egil Husevik.

I klippet ovan hör du hur motiveringen till priset lyder.

Sjöräddningssällskapet

Visa

Ideell förening som räddar liv till sjöss, helt utan statligt stöd. I dagsläget finns 2 300 frivilliga sjöräddare längs den svenska kusten och i de största insjöarna, beredda att rycka ut i alla väder, under årets alla dagar. De arbetar även med att förebygga olyckor till sjöss samt att sprida information och kunskap om sjösäkerhet.

Utmärkelsen Årets Sjöräddare är ett sätt att hylla frivilligheten, som har varit Sjöräddningssällskapets grundstomme ända sedan starten 1907. Totalt deltog 26 frivilliga sjöräddare från sex stationer vid de nominerade insatserna, som räddade flera människoliv.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer