I klippet fångar Falkenbergspolisen Savo Bodiroza boaormen. Foto: Privat/TT

Här räddar polisen en boaorm på vift

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Falkenberg fick rycka ut på en något ovanlig räddningsaktion under tisdagsmorgonen. Den nödställde var en boaorm som tio dagar tidigare rymt från Sjönevads marknad.

En av polisens hundpatruller hade övning i utkanten av Falkenberg, inte långt från länsväg 150. Plötsligt fick de syn på något i gräset som slingrade omkring.

– Jag och min kollega fick samtal från patrullen. De undrade om vi kunde hjälpa till att plocka upp den eftersom de inte vågade göra det själva, berättar Savo Bodiroza, som är polis i kommunen.

Googlade hur man gör

De plockade med sig en plastlåda och en kvast innan de hoppade in i bilen och for till platsen. Känslan av spänning spred sig då varken Savo Bodiroza eller hans kollega tidigare hanterat en stor, exotisk orm.

– Vi fick information om att den var aggressiv. Vi började googla om hur man ska gå tillväga för att fånga den, berättar han.

Savo Bodiroza tog tagi i ormens svans och greppade den sedan strax bakom huvudet.

– Man har ju sett hur de gör på tv. Det var en stor jäkel, som en enda stor muskel. Så den kämpade emot ganska bra och öppnade dessutom munnen, berättar han.

Boaormar är inte giftiga, men deras bett kan vara väldigt smärtsamma. Lyckligtvis lyckades inte ormen sätta tänderna i Savo Bodiroza.

Väntar på sin ägare

– Jag är glad att den inte bet mig. När den började slingra sig runt min arm så fick vi ner den i lådan, fortsätter han.

Den cirka 1,5 meter långa och en decimeter tjocka ormen hade försvunnit från Sjönevads marknad tio dagar tidigare. Efter infångandet skickades den till en person i trakten som har kunskaper om reptiler i väntan på att ägaren kontaktas.

– Det var en riktigt kul och ovanlig upplevelse. Vi skrattade gott åt det, säger polisen Savo Bodiroza.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.