Här ropar lodjuret Lore efter en hona

Här ropar lodjuret Lore efter en hona

I en ny film från Länsstyrelsens kamera syns en lodjurshanne ropa intensivt efter en hona.

I veckan avslutades inventeringsperioden, och bland det sista som hände var att ett lodjur fångades på film, ivrigt ropande efter en hona.

– Lore har en spårsändare runt halsen som har slutat fungera, men det är så vi känner igen honom, säger Martin Broberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Halland .

Han berättar att lodjuren ropar efter varandra under brunsten. En period som varar från slutet av februari till början av april. På filmklippet syns lodjurshannen Lore som tidigare rört sig i samma område.

Inventerat med ny metod

Länsstyrelsen i Halland har de senaste månaderna inventerat lodjuren i Halland. Som ett komplement till inventering i spårsnö har man under säsongen använt sig av kameraövervakning.

Det hela har gett resultat då flera lodjur fastnat på film. SVT Nyheter Halland har tidigare berättat om Länsstyrelsens nya tillvägagångssätt och visat ett filmklipp från Kinnared i Hylte kommun.

– När det började pratas om kameror för att leta rätt på lodjur, tänkte vi att det skulle vara som att leta efter nål i en höstack. Men det visade sig ge gott resultat tidigt, så det är ju jätteroligt, berättade Martin Broberg då.

Lodjursstammen ökar

För länsstyrelsen är det framförallt lodjursstammen som är intressant i inventeringen och i synnerhet honor med ungar. Det är genom dem som det går att avgöra om populationen växer eller minskar.

– Vi har följt lodjursstammen sedan början av 2000-talet. Det är svårt att se trender, men förra året hade vi 3,5 familjegrupper i Halland. Det är det mesta vi har haft. Lyfter man blicken från Halland ser vi att lodjursstammen ökar.

Nu vill Martin Broberg att inventeringssäsongen ska utökas, men då måste kameratillstånden ses över först.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer