Foto: SVT

Så lätt kapas din mail

Uppdaterad
Publicerad

Med bara några enkla knapptryckningar kan vem som helst skicka mail i din mailadress.

Detsamma går att göra från till exempel polisen, kronofogden, regeringskansliet eller om man vill få ett kommunalråd att avgå – ofrivilligt. En tjeckisk sajt på nätet har fått stor spridning efter att medier över hela Sveriga fått in flera mail med falska nyheter, från falska mailadresser. På sajten kan man med bara några knapptryck skriva in vem man vill maila och framförallt från vem.

– Det känns jättekonstigt, man blir ju rädd också. Vem kan då få mail från mig utan att jag är inblandad överhuvudtaget, säger Falkenbergs kommunalråd Mari-Louise Wernersson (C) som upprörs över nyheten.

Lätt att skicka falska mail

Vår reporter testade att skicka ett mail från Mari-Louise Wernerssons mailadress. I mailet stod det att hon ville avgå med omedelbar verkan genom att maila oss på redaktionen. Någon sekund senare har vi ett mail med henne korrekta mailadress i mailkorgen. Så enkelt är det att utge sig för att vara någon annan.

– Det är ju fruktansvärt tycker jag. Jag vet inte hur man kan bemöta detta nu men vi får prata med IT-folket om. För det måste ju finnas nån säkerhet att det kommer från kommunen, säger Mari-Louise Wernersson (C).

Polisen varnar

Lika enkelt är det att skicka falska mail från en privatperson knutna till de största mailtjänsterna eller till exempel kronofogden, regeringskansliet och polisen. Under fredagen gick polisen i Halland ut och varnade allmänheten för att det kan finnas personer som utger sig för att vara polisen. Och trots att de här sidorna inte är särskilt ovanliga och den tjeckiska sajten har funnnit sen 2007, så reagerar IT-ansvarig i Halmstad kommun på hur den kan användas.

– Tekniken för att skicka mail med falsk avsändaradress har funnits länge. Men det har krävts att du har en god datorvana. Det jag reagerar på är att man nu gjort de här tjänsterna på nätet så att vem som helst, utan att ha den här kunskapen, kan görde de här sakerna, säger Carl Westman, IT-ansvrig på Halmstad kommun.

Vad kan det innebära att man kan skicka från bland annat kronofogden och polisen?

– Det är ju bara fantasin som sätter gränser. Man måste tänka till när man får saker skickade till sig och inte reagera för fort på dom, säger Carl Westman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer