Hästpromenaderna äger rum i naturen för att skapa lung hos deltagarna. Från vänster: Glenn Henner med hästen Sammy, Henrika Jormfeldt med hästen Manyana och Linda Svensson med hästen Aylah. Foto: SVT

Hästar kan hjälpa personer med schizofreni att må bättre

Uppdaterad
Publicerad

Personer med schizofreni och stark ångest har ibland svårt för mänskliga kontakter och blir i vissa fall isolerade. Men att promenera med hästar kan bryta isoleringen och öka välmåendet i den här patientgruppen. Det visaren färsk studie från Högskolan i Halmstad.

HUT står för hästunderstödd terapi och rehabilitering vid psykisk ohälsa. Det börjades testas på en gård i Simlångsdalen utanför Halmstad under 2018. Terapiformen vänder sig till medlemmar i IFSAP i kommunen, alltså Intresseföreningen inom schizofreni och andra psykotiska tillstånd.

Tappade familj och vänner

Sammanlagt har ett tjugotal medlemmar medverkat vid sex tillfällen vardera. Tillsammans har de matat, borstat och promenerat med hästarna ute i naturen. En av deltagarna heter Glenn Henner som kommer från Halmstad. För 23 år sen fick han diagnosen schizofreni och under tio år har han i stort sett levt isolerad.

– Man förlorade allt. Jobb, familj, vänner. Det har tagit lång tid att komma dit jag är i dag. Att få komma ut och röra på mig såhär betyder jättemycket, berättar han för SVT Nyheter Halland.

Det är svårt för Glenn Henner att inte dra på smilbanden när han är ute på hästpromenad. Foto: SVT

Han tillägger att umgänget med hästarna och de övriga deltagarna har gjort honom både piggare och gladare.

– Jag har börjat skratta igen och till och med varit ute och dansat vid några tillfällen. Det var många år sedan jag gjorde det senaste, säger han och ler.

Vill ha det på recept

En annan deltagare är Linda Svensson. Hon har inte diagnostiserats med schizofreni, men har däremot haft problem med psykoser under många år.

Här ger Linda Svensson hästen Aylah en välförtjänst borstning. Foto: SVT

– Hästarna gör mig lugn. Oron släpper när man har varit med dem ett tag. De påverkar en, förklarar hon.

I nuläget finns inte hästterapi att få på recept. Glenn Henner tycker att det skulle vara en bra idé om det infördes.

– Det skulle betyda mycket för den här patientgruppen. Om det nu finns och fungerar, varför inte använda det?

I klippet kan du höra vad deltagarna anser om hästterapin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.