På högskolan i Halmstad forskar man på smarta hem. Mattias Wecksten, adjunkt på digital forensik, kommenterar larmsystemen för hemmet som blivit populära. Foto: SVT

Dataexperten: Det finns alltid risker med smarta larm

Uppdaterad
Publicerad

Larmbolagens säkerhetstänk är generellt sett bra, enligt Mattias Wecksten som är expert på IT-säkerhet. Men även om signalerna är krypterade och säkra för insyn finns det riskfaktorer, menar han.

– Då det senaste decenniet varit lekstuga på Internet, befinner vi oss nu i ett mellanläge där vi börjar bli återhållsamma och medvetna om riskerna, säger Mattias Wecksten, adjukt i digital forensik på Högskolan i Halmstad.

Han är expert på Internet och IT-säkerhet. Även om hemmets larmsystem är säkert, med krypterade signaler och dubbla kanaler ut på Internet som inte kan hackas, finns ändå en risk om användaren inte vet hur man skyddar sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.