Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Fredrik Lagerström, föreståndare på Nattcaféet, berätta om hemlösheten i Halmstad. Foto: TT/SVT

Hemlösheten ökar – nya grupper gör det svårare att hjälpa

Publicerad

Över åren har Nattcaféet i Halmstad märkt av en förändring i vilka det är som är i behov av tillfälliga boenden. Blandade och nya grupper bidrar till ett svårare arbete för att få personer tillbaka på fötterna.

En ny rapport från Stadsmissionen visar att det finns över 33 000 personer som lever som hemlösa i Sverige. Svenska kyrkan beskriver att det i Halmstads kommun beräknas finnas drygt 200 personer som är hemlösa.

Det är personer som saknar bostad eller har osäker boendesituation. Men även personer som har stödboende eller är inskrivna på behandlingsenheter och saknar bostad vid utskrivning. Ett antal som Fredrik Lagerström, föreståndare för Nattcaféet i Halmstad, bara sett ökat under åren.

– Vi har det fullt hos oss nu och i dag skiljer sig problematiken bland de hemlösa väldigt mycket. Vilket betyder att det inte finns bara ett svar till hur de ska få hjälp utan varje individ behöver en egen skräddarsydd plan, berättar Fredrik Lagerström.

Hur de försöker hjälpa och vilka problem Fredrik Lagerström ser i dag bland de hemlösa kan du se i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer