I klippet ovan berättar avdelningschef Josefin Almström om varför de dragit in tretton medicindelegationer. Foto: SVT

Hemtjänstpersonal i Veddige får inte ge ut medicin – efter vårdskandalerna

Uppdaterad
Publicerad

Tretton personer inom hemtjänstpersonalen i Veddige blir av med sin medicindelegering. Detta efter en utredning som tillsattes under sommaren efter att flera vårdskandaler kommit upp till ytan.

Att hemtjänstpersonalen blir av med rätten att ge ut medicin till äldre var P4 Halland först med att berätta. Startskottet för utredningen blev när Eva-Lena Böndergaard slog larm om vanvård efter att ha hittat sin 83-årige pappa i en nerbajsad säng.

– Flera anhöriga hörde under sommaren av sig med klagomål. Efter det har vi startat en internutredning med fokus på kvalité samt en IVO-anmälan på systematiska brister, säger Josefin Almström, avdelningschef för Varbergs omsorg.

”Kan bli väldigt allvarligt”

Hittills har utredningen bland annat kunnat belysa att det inte gått rätt till med utdelningen av medicin.

Det kan potentiellt bli väldigt allvarligt, så är det. Jag tänker att utredningen får visa mer konkret på problematiken men det som jag kan konstatera är att vi som organisation måste stärka vårt systematiska kvalitétsarbete, säger Josefin Almström.

I klippet ovan hör du avdelningschef för Varbergs omsorg Josefin Almström berätta mer om bristerna med medicinutdelningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.