Jonatan Green och Tobias Evertsson från räddningstjänsten i Laholm har utbildat undersköterskor inom hemtjänsten i Laholms kommun till att bli semi-fip:ar. En av de som nu är en semi-fip är Gabriell Ståhl. Foto: SVT

Hemtjänstpersonal ska göra Laholm tryggare

Uppdaterad
Publicerad

För att minska tiden mellan larm och en första insats, ska nu nattpatrulerande hemtjänstpersonal i Laholms kommun få åka på SOS-relaterade larm.

– Det blir lite mer på ett annat sätt, lite mer allvar. Man kan känna att man kan göra en rejäl insats. Det ska bli spännande och jag som jobbat så många år inom detta tycker det ska bli en utmaning, säger undersköterskan Gabriell Ståhl.

Under nattetid i Laholms kommun rör sig närmare trettio nattpatrullerande hemtjänstbilar. Främst för att titta till de äldre, men från och med 1 mars kommer de att få en ny uppgift. Undersköterskorna kommer bli så kallade semi-fipar – första insats-personer – vid olyckor så som brand eller trafikolycka. Gabriell Ståhl är en av de som blivit utbildade till en semi-fip.

– Om det är så att vår bil som har en larmkod är den bil som är närmst där det hänt en olycka kommer vi få ett larm. Vi har då valmöjlighet att avböja det eller acceptera det beroende på vad vi gör då, just för stunden, säger Gabriell.

”Ett hjärta är ändå ganska viktigt”

När Gabriell kommer till jobbet har hon ett färdigtlagt schema för natten, och högst upp på prioriteringslistan för undersköterskorna kommer alltid vara brukarna. Men det kan komma att bli undantag.

– Ett besök kanske inte tar så lång tid. Skulle det vara ett hjärtstop på vägen och brukaren får vänta några minuter längre så får det bli så. Vi får prioritera helt enkelt. Ett hjärta är ju ändå ganska viktigt, säger Gabriell Ståhl.

Hur tror du att det kommer vara att balansera det?

– Svårt att veta, vi får bara prova, säger Gabriell.

Förbättra arbetet

Jonatan Green är utbildare vid räddningstjänsten i Laholm och är en av de som utbildat semi-fiparna.

– Jag tror det kommer förbättra vårt arbete. Vi kommer få fram personal mycket snabbare och på så sätt få en snabbare bild av skadeläget. Vi kommer redan från bilen kunna förbereda vad vi ska göra, säger Jonatan.

I klippet ovan berättar Gabriell om hur hon känner inför det nya uppdraget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.