Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
På grund av spridningen av coronaviruset försöker nu Kungsbacka kommun sänka antalet personal som besökar hemtjänsttagarna, berättar Johan Sandström, HR-chef för förvaltningen för vård och omsorg i Kungsbacka. Foto: Alexandra Nordwall

Hemtjänsttagare i Kungsbacka möter flest olika ansikten i veckan

Uppdaterad
Publicerad
Hur stort antal personal som besöker hemtjänsttagare har ställt på sin spets när det gäller frågan om smittspridning – och det ser markant olika ut i de halländska kommunerna. Flest nya ansikten möter hemtjänsttagarna i Kungsbacka – där svårt sjuka fick besök av 22 personer på två veckor.

Statistiken, som kommer från Socialstyrelsen, omfattar inte samtliga hemtjänsttagare, utan de med störst vårdbehov, som är över 65 år och har minst två besök av hemtjänsten i veckan.

I Sverige ligger genomsnittet på 16 olika personer från hemtjänsten på två veckor – medan snittet i Kungsbacka ligger på 22 personer.

Särskilt team

Nu försöker man i Kungsbacka minska antalet personer som besöker hemtjänsttagare med konstaterad covid-19 genom ett särskilt team för de smittade. Under den kommande veckan kommer också personal inom hemtjänsten att börja testas för covid-19.

Hör Johan Sandström, HR-chef för förvaltningen för vård och omsorg i Kungsbacka kommun, berätta mer om hur han ser på personalkontinuiteten och smittrisken.

Så ser personalkontinuiteten för de svårast sjuka i äldreomsorgen ut

Visa

Samtliga kommuner mätte hur många antal medarbetare inom hemtjänsten som möter en hemtjänsttagare under två veckors mätperiod, mätningen gjordes under hösten 2019, och så här såg det då ut i de halländska kommunerna:

  • Kungsbacka: 22
  • Halmstad: 16
  • Varberg: 16
  • Hylte: 15
  • Laholm: 15
  • Falkenberg: 12

OM UNDERSÖKNINGEN

Personalkontinuitet i hemtjänst mäter medelvärdet av antal olika personal som en hemtjänsttagare möter under en 14-dagarsperiod år 2019. Endast personer 65 år och äldre ingår om de har minst två besök av hemtjänsten varje dag (exklusive hemsjukvårdspersonal, matleveranser och trygghetslarm). Kommunerna väljer själv valfri 14-dagarsperiod under hösten. Mätningen går till så att en pappersblankett läggs ut hos hemtjänsttagaren och där noterar personalen sin närvaro vid varje tillfälle. I det fall hemtjänsten har ett eget system för att mäta personalkontinuiteten som motsvarar nyckeltalets används detta.

OM RESULTATET

  • I genomsnitt mötte en hemtjänsttagare 16 olika personal under en 14-dagarsperiod under hösten 2019.
  • Men skillnaderna i landet är stora. Högst genomsnittligt antal olika personer mötte hemtjänsttagarna i Norberg – 25 stycken, följt av Mariestad, Forshaga och Askersund med 23 olika personal i genomsnitt.
  • Lägst antal personal, 7 stycken, mötte de äldre i Emmaboda kommun följt av Salem och Nynäshamn där en äldre i snitt träffade åtta olika personal under 14-dagarsperioden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Halland

Mer i ämnet