Flera av hemvårdens kunder föll och skadade sig under strömavbrottet i Halmstad förra månaden. Nu gör kommunen en Lex Sarah-anmälan för att se över hemvårdens rutiner under en krissituation. Bilden är tagen kort efter strömavbrottet. Foto: SVT

Flera olyckor under jätteavbrottet – risk för missförhållande

Uppdaterad
Publicerad

Det stora strömavbrottet förra månaden drabbade inte bara vanliga hushåll – också känsliga samhällsinstanser påverkades. Bland annat ramlade flera av hemvårdens kunder i mörkret och skadade sig under avbrottet. Något som nu lett till att kommunen gjort en utredning enligt Lex Sarah och kommit fram till att ett strömavbrott av stor omfattning kan utgöra en påtaglig risk för missförhållande.

Det var den 8 september i år som över 8 000 hushåll i Halmstad plötsligt släcktes ned. Orsaken var en explosion i ett ställverk och ledde till vad som beskrivits som det största strömavbrottet i Halmstad under modern tid.

Nu har Halmstad kommun gjort en utredning enligt Lex Sarah i samband med avbrottet, som ska ha drabbat hemvården särskilt hårt – över 500 patienter ska ha befunnit sig i nedsläckta områden.

– Vi kan se att vi följt våra rutiner i stort, däremot finns det delar vi kan förbättra, till exempel inom kommunikationsområdet, säger Ann-Mari Mäkikangas, säkerhetsdirektör vid Halmstads kommun, i ett pressmeddelande.

Känsligt för strömavbrott

Sjukvården och socialtjänsten beskrivs som känsliga för strömavbrott, och konsekvenserna av ett sådant kan snabbt få allvarliga följder. Många av hemvårdens kunder är beroende av el för värme, ventilation och larmsystem – och ett större strömavbrott kan leda till att kunderna behöver evakueras snabbt. Ann-Mari Mäkikangas bedömer emellertid att hanteringen under strömavbrottet i september gick väl, om än med vissa brister.

– Hemvårdsförvaltningen har under de svåra förhållandena klarat uppdraget bra med manuella rutiner, men har ändå uppmärksammat vissa risker och sårbarheter, säger hon.

Under strömavbrottet skedde flera fallolyckor då personer inte kunde tända sina lampor och föll i mörkret, men ingen ska ha skadats allvarligt.

Orsaken till explosionen är fortfarande oklar, även om det finns spekulationer om att det kan ha berott på ett blixtnedslag. Nu anmäls händelsen till Inspektionen för vård och omsorg, som ska få avgöra om det finns anledning för ytterligare åtgärder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer