Noor Alzobi berättar om varför hon skaffade tatueringen efter att ha försökt ta sig över Medelhavet tre gånger. Foto: SVT

Hennes båt sjönk två gånger på väg från Syrien

Publicerad

Noor Alzobi lämnade allt bakom sig och flydde från Damaskus i Syrien. Efter en skrämmande och mycket farlig resa via båt över medelhavet hamnade hon i Europa och till slut till Halland.

Med anledning av internationella kvinnodagen torsdagen den 8:e mars uppmärksammar vi kvinnor som flyttat från ett annat land och hamnat i Halland. I dag träffar vi Noor Alzobi som jobbar som ekonomiassistent och vill bilda familj i Halmstad. 

– Jag försökte tre gånger att ta mig över medelhavet. Första gången sjönk båten och många dog. Andra gången blev båten beskuten så vi hoppade i havet och fick simma till i Libyen. Tredje gången hamnade jag i Italien, säger Noor Alzobi.

Hon jobbar som ekonomiassistent på en bilfirma i Halmstad och trivs med det.

– Jag trivs jättebra som kvinna i Sverige för jag får samma möjligheter som män. Jag har läst SFI och svenska som andraspråk, säger hon.

Hur ser jämställdheten ut i Syrien?

– I Syrien är det inte detsamma som i Sverige. Där finns många olika kulturer och grupper. I Damaskus är jämställdheten lika hög. Jag studerade universitet och jobbade i storföretag med många killar, säger Noor Alzobi.

Vilken tycker du är den viktigaste kvinnofrågan 2018?

– Jag tycker att kvinnor måste ha samma lön som män om de haft samma utbildning. Våldet mot kvinnor måste också stoppas, avslutar Noor Alzobi.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer