Lars Püss (M) och HFAB. Foto: SVT

HFABs styrelse lämnar sina uppdrag – ett år i förtid

Uppdaterad
Publicerad

Halmstad kommun kritiserar det kommunala fastighetsbolaget Halmstad Fastighet AB:s styrelse. I ett förslag vill kommunen nu att både styrelsen och VD:n avslutar sina uppdrag ett år i förtid. Orsaken är oenighet om hur bolaget bör drivas och utvecklas.

Förslaget från ägaren, alltså Halmstad kommun, är att det kommunala bostadsbolagets styrelseledamöter lämnar sina uppdrag i samband med fullmäktiges möte den 22 maj. Ägaren är inte nöjda med hur styrelsen hanterat en fråga om fastighetsförsäljning och markköp.

”Har inte levererat”

– Vi har haft flera samråd med styrelsen och tyvärr har vi som ägare inte längre förtroende för hur styrning och ledning sköts i HFAB, säger Lars Püss (M), ordförande i Halmstads Rådhus AB.

– Vi har över partigränserna varit väldigt tydliga med vad vi som ägare vill se, men styrelsen har inte levererat, säger Rose-Marie Edlund (S), vice ordförande i Halmstads Rådhus AB, i ett pressmeddelande.

Vid kommunfullmäktiges sammanträde den 22 maj tillsätts därför nya ledamöter till styrelsen. Kommunfullmäktiges valberedning sammanträder före fullmäktiges möte.

VD:n har sagt upp sig

– Jag vill understryka att HFAB är ett bolag med nöjda hyresgäster. Det här handlar inte om hur deras kärnverksamhet sköts utan oförmåga att samverka med övriga kommunkoncernen och se till helheten i viktiga frågor, säger Lars Püss.

HFAB:s VD har sagt upp sig från sin tjänst. Rekrytering kommer att inledas så snart en ny styrelse tillsatts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.