”Jag tänkte direkt att den nog blivit dumpad”, säger eleven som hittade ödlan. Foto: Privat

Hittade ”mini-dinosaurie” på friluftsdag

Uppdaterad
Publicerad

När Kattegattskolans elever i årskurs 1 hade friluftsdag i närbelägna Aleskogen i Halmstad blev det lite mer spännande än planerat. Plötsligt samlades en grupp elever runt ett obekant djur som låg alldeles stilla på marken.

– Några elever tyckte att det såg ut som en mini-dinosaurie, berättar idrottsläraren Pernilla Holmén.

Det visade sig vara en Skäggagam, en cirka 50 centimeter lång ödla.

Halmstad

Då grep rådigt en av eleverna in. Han tog upp ödlan i famnen och bar in den på skolan där djuret fick värma upp sig i en filt.

– Jag tänkte direkt att den nog blivit dumpad av sin ägare och den verkade svag och kall, berättar eleven som inte vill uppge sitt namn.

 Ödlan fick också ligga på bröstet på honom på en soffa för att bli riktigt uppvärmd. Normalt förvaras dessa kräldjur i terrarium med både värmedyna och sollampa för att hålla värmen.

– Den började blinka och spänna kroppen. Sedan började den gå runt och slicka sig runt munnen, berättar eleven.

Varit utan mat en längre tid

Favoritmaten för Skäggagamar är insekter men det verkar inte ha varit så mycket av den varan i Aleskogen nu.

– Den var ganska mager, vi gissar att den har varit ute i skogen en längre tid berättar Pernilla Holmén, som själv har haft en Skäggagam och därför känner till lite om djuret.

Hur den har hamnat i Aleskogen förtäljer inte historien. Nu vilar ödlan ut i en djurbutik, specialiserad på bland annat kräldjur, i väntan på en eventuell ägare.

Men om ägaren inte hör av sig så får den ett nytt hem hos eleven som med största sannolikhet räddade livet på den.

– Den var häftig, säger eleven till SVT Nyheter Halland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Halmstad

Mer i ämnet