Det var Jan-Åke Karlsson som sådde fröet till det som vuxit fram till Laholms arbetskooperativ. Foto: SVT

Så blev Jan-Åke sin egen chef

Uppdaterad
Publicerad

Det var Jan-Åke Karlsson som väckte tanken på att bryta sig loss från kommunens dagcenter och starta eget. Nu har han och en grupp med olika funktionsnedsättningar i Laholm fått alla papper på att de får bedriva daglig verksamhet som ett fristående kooperativ.

Det har gått några år nu sedan Jan-Åke Karlsson, hjärnskadad och halvsidesförlamad sedan en trafikolycka i barndomen, satt och snickrade på kommunala dagcentret Satelliten i Laholm och började fundera.

På dagcentret gjorde bland annat jobb på uppdrag åt både företag och privatpersoner.

– Pengarna gick bara in till kommunen och vi såg aldrig var de blev av. Jag funderade när jag satt där varför vi inte skulle kunna öppna eget och starta en grupp, säger Jan-Åke Karlsson.

Ekonomisk förening

Jan-Åkes funderingar sammanföll med att personal på dagcentret hade gått en kurs i socialt företagande.

LÄS MER: Socialt företagande ökar: ”2011 visste vi knappt vad det var”

Och därefter har avknoppningen skett succesivt under drygt tre år. Strax innan jul 2017 kom ett efterlängtat besked – Inspektionen för vård och omsorg godkänner Laholms arbetskooperativ som utförare av fristående daglig verksamhet.

– Jag tror det är ganska ovanligt. Det finns, vad jag vet, ett par-tre kooperativ till i landet som bedrivs på det här sättet, säger föreståndaren Ola Andersson.

Rörelsen drivs nu i dag som en ekonomisk förening av medarbetare, alla med någonfunktionsnedsätnting eller annat arbetshinder, tillsammans med coacher och föreståndare.

Alla äger

Alla har lika stort delägarskap och lika stor bestämmanderätt.

Kommunen bidrar fortfarande med ekonomiskt stöd till verksamheten, bland annat för anställningen av coacher och föreståndare. Men alla pengar som kooperativet drar in på sin produkter och tjänster ska stanna i rörelsen och återinvesteras efter demokratiskt beslut av medarbetarna.

– Som jag ser det har själva föreningsarbetet och ansvaret som det innebär skapat ett mycket bättre självförtronde hos många och en förmåga att se helheten i hur samhället fungerar, säger föreståndaren Ola Andersson.

Har det blivit som du tänkt dig?

– Jag tror nästan det har blivit som jag tänkt mig. Jag är helt nöjd med livet, svarar Jan-Åke Karlsson själv.

Det här är socialt företagande

Arbetsintegrerande sociala företag ska driva affärsverksamhet

1 ... med målet att integrera människor med svårigheter att få och behålla ett arbete på öppna arbetsmarknaden.

2 ... som skapar delaktighet för medarbetarna genom ägande eller avtal.

3 ... som i huvudsak återinvesterar sina vinster i den egna eller liknade verksamheter.

4 ... som är självständig från offentlig verksamhet.

Källa: Tillväxtverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.