Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Högt tryck på simskola i Laholm

Uppdaterad
Publicerad

Gratis simskola under sommaren har ökat intresset för simundervisning markant i Laholm. Under hösten står elever i kö för att få lära sig simma.

I somras hade kommunens simskola, som nu är gratis, omkring 100 fler elever än året innan. Och när bokningen för höstens avgiftsbelagda simskola öppnade i augusti gick de 400 platserna åt på bara några dagar.

– Vi skulle kunna ta in fem-sex grupper till som står på kö. Men vi har tyvärr inte plats och tid, säger Christer Johansson, fritidschef på Laholms kommun.

Är det något ni tänker lösa?

– Det är inte så lätt eftersom vi bara har de bassänger vi har. I så fall behöver vi bygga ut ytterligare men det finns inte i planeringen just nu, säger Christer Johansson.

”Hoppas på jättepositiva effekter”

Under hösten ordnar Laholm även med gratis simskola för förskoleklasser i kommunen, vilket gjorts möjligt genom bidrag från Socialstyrelsen. Det innebär att sammanlagt 800 barn deltar i simundervisning varje vecka.

– Jag hoppas på jättepositiva effekter. Dels lär man sig simma tidigt och behöver inte vara rädd vid sjöar och badplatser. Vi kanske även får fler som kommer hit och badar när de kan simma och tycker att det är roligt, säger Christer Johansson.

Simläraren Kim Nilsson ser ett stort behov av att öka simkunnigheten bland barn.

– Den är tyvärr alldeles för låg så det är det vi jobbar med, säger han.

Tänjer på öppettiderna

Det ökade trycket på simskolan har resulterat i att Laholms kommun nu tänjer lite på öppettiderna för simhallen. 

– Lördagseftermiddagar har vi en grupp nyanlända som kommer hit efter stängningsdags. Det är den enda tiden vi har haft så det är nödvändigt, säger Christer Johansson.

I klippet ovan kan du se vad några av barnen tycker om simskolan och vad de lärt sig under dagen.

Statsbidrag till avgiftsfri simskola för elever i förskoleklass

Visa

Syftet med det statliga bidraget är att elever i förskoleklass uppnår god vattenvana och förbättrade förutsättningar för att i framtiden ta del av simundervisningen i ämnet idrott och hälsa.

Källa: Socialstyrelsen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Foto: SVT