Arkivbild.

Hot om en miljon ska få elev till skolan

Uppdaterad
Publicerad

En högstadieelev i Halmstad har en mycket hög frånvaro under de senaste fem terminerna. Trots flera återkommande hot om viten har Halmstad kommun fortfarande inte kunnat få eleven att komma till skolan. Och nu riskerar kommunen att få betala ett vite på en miljon kronor.

Redan i årskurs 6, hösten 2013, noterade elevens skola en mycket hög frånvaro. Eleven, som under hela sin grundskoletid haft stort behov av särskilt stöd, placerades redan i årskurs 1 i en särskild undervisningsgrupp.

Ett halvår efter att frånvaron uppmärksammats av skolan tog Skolinspektionen emot en första anmälan avseende elevens rätt till särskilt stöd. Det dröjde dock inte länge innan den statliga myndigheten utökade sin utredning till att även omfatta elevens rätt till utbildning.

Bryter mot lagen

Sedan dess har Halmstads kommun vid flera tillfällen fått vitesförelägganden av Skolinspektionen, en summa som stigit för varje gång. Trots flera försök har kommunen ändå inte lyckats tillgodose elevens rätt till utbildning enligt svensk skollag.

Detta har lett fram till Skolinspektionens senaste beslut som innebär att Halmstad kommun ska betala ett vite på en miljon kronor om de inte lyckas vidta de åtgärder som krävs för att eleven ska fullgöra sin skolgång. Om två månader måste Halmstad kommun komma in med sitt svar och då ska åtgärderna redovisas skriftligt.

”Bristen är allvarlig”

Elevens rätt till särskilt stöd fick kommunen ordning på våren 2015, men eftersom den omfattande frånvaron fortsatt att pågå så är inte rätten till utbildning tillgodosedd. Eleven har under flera tillfällen bytt skola.

Skolinspektionen skriver i sitt beslut att det är ”mycket anmärkningsvärt” att kommunen, förutom en intensifierad kontakt med elevens vårdnadshavare och ett möte med eleven, inte vidtagit några nya åtgärder sedan den 10 april 2015. Myndigheten menar också att ”bristen är av allvarlig karaktär”.

Total frånvaro sedan i höstas

Sedan höstterminens början 2014 fram till den 16 maj 2015 var eleven närvarande 35 av 151 skoldagar. Och sedan nu i höstas har eleven inte varit i skolan över huvud taget.

Kommunen har lyft frågan om att förelägga vårdnadshavarna med ett vite, eftersom de vid flera tillfällen inte sett till att eleven kommit till skolan. Men kommunen kom fram till att en laglig grund saknas för detta och dessutom ville de inte riskera att försvåra samarbetet mellan skolan och hemmet.

Erbjöd taxiresor

Några av de åtgärder som kommunen gjort under tiden eleven varit frånvarande har bland annat varit att sätta ihop ett internt team med bland annat rektorer och psykolog tillsammans med en extern konsult. Dessutom har kommunen erbjudit taxiresor. Men ingen av dessa åtgärder har alltså fått eleven till skolan.

Fakta: Skollagen

Av 7 kap. 17 § skollagen framgår det att en elev i grundskolan, grundsärskolan, specialskolan eller sameskolan ska delta i den verksamhet som anordnas för att ge den avsedda utbildningen, om eleven inte har giltigt skäl att utebli.

Av 7 kap. 20 § skollagen framgår det att den som har vårdnaden om ett skolpliktigt barn ska se till att barnet fullgör sin skolplikt.

Enligt 7 kap. 22 § skollagen ska kommunen se till att eleverna i dess grundskola och grundsärskola fullgör sin skolplikt.

Av 7 kap. 23 § skollagen framgår det att hemkommunen får förelägga elevens vårdnadshavare att fullgöra sina skyldigheter vid vite, om en skolpliktig elev inte fullgör sin skolgång och detta beror på att elevens vårdnadshavare inte gjort vad denne är skyldig att göra för att så ska ske.

Källa: Skolinspektionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.