Hotellet i Västerport – snart är tiden ute för motståndarna

Uppdaterad
Publicerad

Åsikterna kring hotellet i Varbergs nya stadsdel Västerport går isär. Under ett halvår har namninsamlingen för en folkomröstning om bygget pågått – men i dag rinner tiden ut.

Bakom folkinitiativet står Varbergaren Ingemar Ericsson, som även är en av frontfigurerna i partiet 24:7. Han tycker att invånarna ska få större makt att forma staden.

– Det kanske handlar om några hundra människor som tycker till genom kommunens samråd. Den här namninsamlingen har gett många människor en möjlighet att protestera, säger han.

Bygget av Västerport

”Då har tåget gått”

Detaljplanen för Västerport etapp 1 har dessutom överklagats och handläggs nu hos mark- och miljödomstolen. Beslut väntas komma inom kort.

Hör Ann-Charlotte Stenkil (M) i klippet ovan. Foto: Alice Loth/SVT

Är samrådet tillräckligt för medborgardialog, tror du?

– Vi har försökt att nå invånare som normalt inte går på samrådsmöten. Men många förstår inte att det händer förrän det börjar röra på sig, och då har tåget redan gått, säger kommunstyrelsens ordförande Ann-Charlotte Stenkil (M).

I klippet hör du två olika sidor om det planerade hotellet.

Så här kan hotellet i Västerport komma att se ut. Foto: Fredblad arkitekter

Fakta: Folkomröstning genom folkinitiativ

Folkomröstningar i kommuner och regioner är alltid rådgivande. Det är kommunen eller regionen som beslutar om en folkomröstning ska hållas i kommunen eller länet.

En rådgivande folkomröstning ska hållas i en fråga om minst tio procent av de röstberättigade begär det, och om inte två tredjedelar av närvarande ledamöter i fullmäktige motsätter sig det.

Källa: Sveriges kommuner och regioner

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bygget av Västerport

Mer i ämnet