• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Arkivbild. Det var inte den här modellen av hoverboard som fattade eld i Varberg. Foto: SVT

Hoverboard exploderade i Varberg

Uppdaterad
Publicerad

Det började brinna hos en familj i Varberg när en hoverboard stod på laddning. En vecka efter att den köptes började den brinna inne i huset, varpå den exploderade.

– Barnen var bara fyra, fem meter därifrån när den exploderade, det är tur att de inte blev skadade, berättar familjens pappa för SVT Nyheter.

Själv fick han ett stort brännsår på benet.

Det började med att pappan hörde en smäll från nedervåningen.

– Jag sprang ner och då såg jag att det brann i huset, säger han till Aftonbladet som var först med att rapportera om händelsen.

– Jag tog grejen och slängde ut den på gräsmattan.

När han slängde ut hoverboarden exploderade den. Det var flera små batterier som flög ut mot honom, och han träffades i benet.

Fick en brännskada på benet

– Det hände i fredags, jag är helt blå på benet nu och har en brännskada, berättar pappan för SVT.

Han fick uppsöka akutvård för sin brännskada på benet, som är sju gånger sju centimeter stor.

Den 8-årige sonen var ute med sin kusin och hoppade studsmatta i närheten när hoverboarden exploderade och pappan berättar att han var jätterädd att barnen skulle träffas av de flygande batterierna.

Efter händelsen är hoverboarden svartbränd och det är brännmärken på golvet där brädan stod när den laddades.

Brädan, som var av modellen ”Camo”, var köpt via hemsidan outl1.se och enligt pappan började den brinna efter bara 45 minuter på laddning.

Inte första gången

SVT har sökt ansvariga för internetföretaget men inte fått tag i någon. Tidigare i somras rapporterade vi dock om att tio företag i USA återkallat runt 500.000 hoverboards efter rapporter om att brädans batterier börjat brinna. I flera länder har rapporter om batteribränderna väckt oro, och SVT Nyheter Uppsala skrev tidigare i somras om en bräda som började ryka.

Läs också: Myndighet varnar för populära julklappen

Men när Aftonbladet talade med vd:n Joacim Boivie var han förvånad över branden.

– Oj, det här är första gången det händer men vi kommer ta in den här för att undersöka den för att se vad som har hänt, säger han till tidningen.

– Det är jätteallvarligt om det har hänt.

Pappan i familjen säger till SVT att han försökt komma i kontakt med företaget men att de bara har talat med sonen som erbjöds två nya hoverboards som plåster på såren.

– Men vi vill inte ha deras skitgrejer, och det vill inte barnen heller, säger han till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.