Journalisten Jan-Owe Wikström har följt Gyllene Tider sedan 1978. Hör honom berätta om sina första möten med bandet. Foto: SVT och urklipp ur boken ”Gyllene Tider – en roadmoviebiografi”

HP-journalisten om mötet i Per Gessles rostiga Volkswagen

Uppdaterad
Publicerad

Få personer har följt bandet Gyllene Tider längre än Jan-Owe Wikström, journalist på Hallandsposten. Han har skrivit om popbandet från Harplinge som i begynnelsen hade drömmar om att få en helsida i lokaltidningen. Samma band som kom att bli förknippat med svensk sommar och som fyllt Ullevi tre gånger. Två böcker har det blivit också. En tredje på väg.

Vi möts utanför Figarosalen i Halmstad. Här såg Jan-Owe Wikström ett ungt Gyllene Tider långt innan ”Sommartider” och ”När vi två bli en”.

– Det var med originaluppsättningen och då var det ett tungt rockband och spelade musik som folk i dag överhuvudtaget inte kan drömma om att de spelat en gång i tiden, säger han.

Journalisten hade 1978 fått ett brev av Per Gessle som krävde en helsida i Hallandsposten om sitt nystartade band.

– Man märkte att de menade allvar och nöjde sig inte med mindre, samtidigt som det var med glimten i ögat, minns Jan-Owe Wikström.

Vilken är den största skillnaden om man jämför Gyllene Tider år 1979 och upplagan 2019?

– Framför allt är de ett mycket, mycket bättre band i dag, säger han.

Under avskedsturnén följer Jan-Owe Wikström med bandet tillsammans med fotografen Anders Roos. Resultatet kommer att bli en bok som kommer ut i november. Boken blir Wikströms tredje om Gyllene Tider.

I klippet ovanför kan du höra Jan-Owe Wikström berätta mer om mötet med Gyllene Tider 1978 och om hur Per Gessle sålde handskrivna programblad för tio kronor styck

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Per Gessle

Mer i ämnet