Hummerfiskare får skärpta regler

Uppdaterad
Publicerad

Fritidsfiskare får bara använda hälften så många hummertinor – detta i ett försök att rädda en av västklustens populäraste skaldjur.

SVT Nyheter Halland har tidigare rapporterat om förslagen på inskränkningar i hummerfisket. Bland annat måste fritidsfiskare halvera antalet hummertinor som får användas. Yrkesfiskare måste och dra ner på antalet tinor.

”Fullt rimligt”

Stig Lejon och Olof Eliasson brukar fiska hummer utanför Halmstad sa i ett SVT-reportage tidigare i somras att en begränsning är bra.

– Vi vill hålla på med här i många år och ska man kunna göra det så måste man göra detta, sa bland annat Stig Lejon då.

–Allting som får hummerstammen att leva vidare och ha en brastorlek är ju kanon, sa Olof Eliasson.

Hummerbeståndet rekordlågt

Havs- och vattenmyndigheten bedömer att antalet humrar i svenska vatten är rekordlågt och därför fattade myndigheten på torsdagen beslut om att genomföra begränsningarna inför årets hummerfiske som startar om en dryg månad.

– Hummerfisket på västkusten intresserar många, både yrkesfiskare och fritidsfiskare. Det märks inte minst på de samtal som inkommit till myndigheten under arbetet med de nya bestämmelserna. Vi känner att det finns en stor förståelse för att det behövs vidtas åtgärder för att stärka beståndet av hummer, säger en av utredarna, Martin Rydgren, i ett pressmeddelande från Havs- och vattenmyndigheten.

Så här ändras reglerna för hummerfisket

Färre redskap

• För fritidsfiskare max 6 hummertinor (tidigare 14)

• För yrkesfiskare max 40 hummertinor (tidigare 50)

Kortare fiskesäsong

• För fritidsfiskare måndagen efter 20 september till och med 30 november.

• För yrkesfiskare samma startdatum och till och med 31 december.

(Fyra månader kortare än tidigare)

Minimimått och flyktöppningar

• C arpaxlängden* för fångade humrar ska vara minst nio centimeter (tidigare 8 centimeter)

 •Flyktöppningen i hummertinan ska ökas till 60 millimeter (tidigare 54 millimeter). Den regeln införs först till fiskesäsongen 2018.

*Carpaxlängden är måttet från ögonhålans bakkant till ryggsköldens bakkant

Källa: Havs- och vattenmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.