Foto: SVT

En vecka sedan granatattacken – boende oroliga

Uppdaterad
Publicerad

Drygt 10 dagar efter att en handgranat detonerade på en parkeringsplats på Gustavsfält i Halmstad känner sig boende i området otrygga.

– Det känns läskigt och inte alls tryggt, säger Zinaida Broyan, som bor precis intill parkeringsplatsen där granaten detonerade förra veckan.

Hon var på jobbet vid explosionen, men en av hennes söner var hemma och han beskrev smällen som kraftig för sin mamma.

– Min son berättade att det kändes som att hela området exploderade, säger hon.

Granatexplosion i Halmstad

Vad tänker du om att det var en handgranat?

– Hur kan man vara så hjärtlös? Här bor bara barnfamiljer och det finns ju barn som går omkring i området.

LÄS MER: Patric fick sin bil förstörd i explosionen

Det finns ingen misstänkt för brottet i nuläget, men polisen är övertygad om att dådet har kopplingar till den kriminella miljön.

– Att det har koppling till kriminella gäng kan vi vara ganska säkra på. Men i vilket sammanhang man ska sätta in det i nu är svårt att säga, säger Peter Hejdström, chef för utredningssektionen.

”Handgranater har vi inte sett tidigare”

Om explosionen har med den kriminella miljön att göra så är det första gången i Halmstad som kriminella grupperingar börjat använda sig av handgranater.

– Det är ju till viss del att tecken på att man använder nya vapen i den här miljön. Man har ju använt vapen i konflikter även i Halmstad tidigare men just handgranater har vi inte sett.

Peter Hejdström, chef för utredningssektionen i Halmstad. Foto: SVT

Men det är oklart om attacken var riktad mot någon.

LÄS MER: Polisens teori: Fem bilar sprängdes av handgranat

– Vi ska ju inte höja de kriminella till skyarna heller. Även de som har tillgång till det här kan göra misstag och det är inget enkelt vapen att använda heller, säger Peter Hejdström.

”Flytt från krig”

Zinaida Broyan har bott i området i åtta år och berättar att en rad händelser som exempelvis bilbränder inträffat de senaste åren och att hon nu börjar känna sig otrygg.

– Det är läskigt och känns inte alls tryggt. Man har rymt från krig och så hamnar man i den här skiten, säger hon.

Hennes son berättar att han nu tycker att det är obehagligt att gå på parkeringen där granaten detonerade.

– Hörde du vad han sa? Han säger att han är rädd för att det ska finnas en granat under vår bil, avslutar Zinaida Broyan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Granatexplosion i Halmstad

Mer i ämnet