Familjen Al Amarin bodde tidigare sju personer i en tvårummare i Hyltebruk Foto: SVT

Hylte en av landets mest trångbodda kommuner

Uppdaterad
Publicerad

För bara tre år sedan hade Hyltebostäder gott om lediga lägenheter som det var svårt att hitta hyresgäster till. Men idag är allt uthyrt och i bostadskön står hundratals sökande. Och nu är Hylte dessutom en av landets mest trångbodda kommuner.

Familjen Al Amarin från Syrien har precis flyttat in i en fyrarummare i Hyltebruk. Men fram tills för ungefär en månad sedan bodde Hussam, hans fru och deras fem barn i en tvåa på 60 kvadratmeter.

– Det var för trångt. Vi bodde som packade sillar eller som i en tändsticksask. Det var oacceptabelt och inte människovärdigt, säger Hussam Al Amarin.

Val 2018 Halland

Kommunen har vuxit snabbt

Hylte kommun har i spåren av de senaste årens flyktingströmmar till Sverige genomgått en märkvärdig förvandling.

Befolkningen har ökat med över 1000 personer på bara tre, fyra år och nu är Hylte en av landets mest trångbodda kommuner, visar en sammanställning som Dagens samhälle har gjort.

– Alla blev lite tagna på sängen av att det blev ett så enormt tryck på just Hylte kommun. En av anledningarna var att vi hade många lediga lägenheter. Vi var ju glada att hyra ut för innan försökte vi hyra ut, men då fanns det inga hyresgäster, säger Lars Sundberg (S), styrelseordförande Hyltebostäder.

LÄS MER: Skolan viktigaste valfrågan i Halland

”Förtvivlade och desperata”

Idag är situationen helt omvänd. Ungefär 400 personer köar för att få hyra en lägenhet ur allmännyttans bestånd.

– Det får som konsekvens är att vi har ett hårt tryck på vår organisation. På vårt kundcenter kommer det in många som söker lägenhet och som är förtvivlade och desperata. Och det blir ett större slitage och mer nedskräpning ute i våra områden, säger Lars Rosén, ekonomichef Hyltebostäder.

Fler stora familjer

En av Hyltebostäders utmaningar är att det idag är fler till antalet stora familjer som köar för en lägenhet.

– Det är ett vågspel att bygga stora lägenheter, för sedan står man där igen med tomma lägenheter, säger Lars Sundberg (S).

Ska man acceptera trångboddheten?

– Nej, men det är en svår fråga. Man kanske kan lösa det genom att bygga stora lägenheter som man kan bygga om till mindre lägenheter.

Oviss framtid

Just familjen Al Amarins lägenhet hyr Migrationsverket av Hyltebostäder och därför är det osäkert hur länge, eller om, familjen får bo kvar i lägenheten.

– Jag ber till gud att vi får behålla den här lägenheten, säger Hussam Al Amarin.

– Men det är inte säkert.

SE MER: Hyltepolitiker om viktiga valfrågor 2018

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Halland

Mer i ämnet