Starta klippet för att se Emmy berätta om varför hon valde att bli mamma och varför hon inte tog för givet att hon kunde föda barn. Foto: Marcus Alakangas/ SVT

Hylte kommun har yngst förstföderskor i hela landet

Publicerad

För många minskar chansen att bli gravid redan innan 30-årsåldern och allt fler väntar längre med att skaffa barn. Men i Hylte kommun har man yngst förstföderskor i hela landet.

– Man märker att de som flyttat till storstäder inte riktigt är där än, säger mamman Emmy Tryggvesson, 24, som bor i kommunen.

Snittåldern för de som födde sitt första barn i Sverige under 2020  är 29,86 år. Men landets olika kommuner skiljer sig åt och det lägsta snittet, 26,1 år, finns i Hylte.

– Jag kände ingen anledning att vänta, säger Emmy Tryggvesson, 24.

”Trygghet med närhet till familjen”

Efter utbildning till sjuksköterska i Halmstad gick flyttlasset, plus pojkvän, tillbaka till Mjälahult i Hylte kommun. Familjen, som nu även består av Vilma, sex månader, flyttade in i Emmys farföräldrars hus.

– De som väljer att bo här har nog oftast sin familj i närheten, vilket är en trygghet när man startar egen familj. Det är också en fördel med mycket plats och naturen nära, säger hon.

I andra kommuner är snittet för förstföderskor betydligt högre och många av dem ligger i Stockholmsregionen. Danderyd toppar med en snittålder på 32,68 år.

Starta klippet för att se Emmy berätta mer om varför hon valde att bli mamma och varför hon inte tog för givet att hon kunde bli med barn.

10 kommuner med lägst snittålder under 2020

Hylte 26,1

Vingåker 26,15

Arboga 26,71

Hultsfred 26,81

Töreboda 26,88

Tranås 26,92

Sollefteå 26,92

Ovanåker 26,96

Olofström 26,97

Filipstad 26,98

Snittålder riket:

29,86

Källa: SCB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.