Ronny Löfquist, ordförande i kommunstyrelsen i Hylte kommun. Foto: SVT

Hylte kommun bromsar ekonomin

Uppdaterad
Publicerad

Kvartalsavstämningen som kom på tisdagen visar att Hylte kommuns alla nämnder sammanlagt gick med underskott på 18 miljoner kronor och nu tvingas de därför införa stopp för inköp, anställningar investeringar och underhåll på fastigheter.

Vid starten på 2019 hade Hylte kommun ett överskott i sin budget på 18 miljoner kronor. Men årets första kvartalsavstämningen visade att de 18 miljoner kronorna istället kommer att gå till att balansera ut budgeten bland samtliga nämnder i kommunen. Detta är något som Hallandsposten var först med att berätta.

Ronny Löfquist (S) är ordförande i kommunstyrelsen och berättar för SVT att det handlar om att så snabbt som möjligt dra i bromsen för kostnader inom kommunen.

Hylte

– Just nu ligger vi på nollan så det handlar om att ta ansvar för ekonomin så tidigt som möjligt. Det andra alternativet är att vi kör i diket och skuldsätter oss, säger Ronny Löfquist (S).

Nästan alla ställer sig bakom inbromsningen

Förslaget om att bromsa ekonomin för kommunen var något som nästan alla i kommunstyrelsen ställde sig bakom. Det var enbart Sverigedemokraterna som tänkte annorlunda.

– Det som mest stack ut var socialtjänsten, där det framförallt handlar om dyra placeringar för barn och unga samt LSS, säger Ronny Löfquist (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hylte

Mer i ämnet