Foto: TT

Hyran kan bli 31 procent högre i Halmstad

Publicerad

Hyresnivån skulle i genomsnitt bli 31 procent högre i Halmstad med marknadshyror, visar en ny rapport. Hushållen skulle förlora 8 procent av den summa de har att röra sig med.

Hyresgästföreningen har i den rapport de beställde av analysföretaget Ramböll kommit fram till att hyrorna skulle öka kraftigt om de skulle bestämmas fritt på hyresmarknaden. Idag kostar en genomsnittlig lägenhet med 2 rum och kök 5400 kronor i hyra i Halmstads kommun. Enligt rapporten skulle hyran gå upp ända till 7200 kronor per månad.

Motsatt effekt

Tomas Svensson, som är ordförande för Hyresgästföreningen i Halmstad, är inte förvånad.

– Det skulle innebära stora höjningar på grund av bostadsbristen. Många tror att det är en lösning på bostadsbyggandet, men jag tror att effekten blir motsatt, säger han.

Bruksvärdesmodellen

Idag bestäms hyran utifrån bruksvärdesmodellen. Det sker genom en förhandling oftast mellan hyresgästföreningen och hyresvärden som bygger på standarden och kvalitén i lägenheten, fastigheten och området.

Störst höjningar skulle det enligt rapporten ske i områdena Alet, Fyllinge, Kistingen och Larsfrid där hyran skulle kunna öka med 53 procent. Från dagens genomsnittliga 4776 i månaden till 7314 kronor. Lägst skulle skillnaden vara i Halmstads östra områden där hyran skulle höjas från 4996 till 5901 kronor. En ökning med 18 procent.

Högre hushållskostnader

Kostnaderna för hushållen skulle vid marknadshyror öka med i snitt 8 procent. Enligt Tomas Svensson skulle detta slå hårt mot halmstadsborna.

– Många lever i dag på gränsen av vad de kan betala. En fri hyressättning hade ökat priserna på de populära områden i Halmstad än mer och skulle öka segregationen, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.