Den misstänkte mannen menar att han handlat i en nödvärnssituation. Foto: SVT

Inbillad hotsituation kan ligga bakom Hyltemord

Uppdaterad
Publicerad

Den man i 60-årsåldern som är misstänkt för mord och mordförsök på en man i 35-årsåldern på en gård i Hylte kommun hävdar nödvärn. Det framkom under fredagens omhäktningsförhandling.

Mannens första advokat, Lennart Johansson, anmäldes jävig och mannens nya försvarare, Göran Ruthberg, begärde omhäktningsförhandlingar med hänvisning till frågor om ansvarfrihetsgrunder.

Enligt gärningsbeskrivningen har den misstänkte skjutit ihjäl mannen i 35-årsåldern med ett gevärsskott i bröstet, och avlossat skott mot ytterligare en persons huvud, men missat.

Dödsskjutning i Hylte

Mannen i 60-årsåldern menar att han handlade i en nödvärnssituation. I samband med förhandlingen nämndes nödvärnsexcess, det vill säga att en person har rätt att ta till nödvärn men att mer våld än nödvändigt använts.

Även putativt nödvärn lyftes, vilket enkelt uttryckt innebär att en person inbillat sig en nödvärnssitution.

Rättspsykiatrisk undersökning

Rätten bestämde dock att mannen fortsatt ska sitta häktad på sannolika skäl misstänkt för mord och mordförsök. Han ska också genomgå en en paragraf-7-undersökning, en så kallad ”liten rättspsykiatrisk undersökning”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutning i Hylte

Mer i ämnet