Annika Olausson med sin son. Och arkivbild på annat barn som ammas. Foto: TT/SVT

Infekterad amningsdebatt i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

I går berättade SVT Nyheter Halland om Annika Olausson från Falkenberg som har efterlyst donerad bröstmjölk i sociala medier. Nu berättar hon om de påhopp hon har fått utstå från andra kvinnor.

– Jag har fått höra att jag är vidrig och att jag inte borde få vara mamma, säger Annika Olausson.

– Andra har sagt att jag borde få mitt barn taget ifrån mig.

Sedan hon gick ut med sin efterlysning på nätet om att hon vill ha bröstmjölk från andra kvinnor till sin son har hon fått utstå mycket kritik. Själv har hon haft problem med att få igång sin egen amning.

LÄS MER: Hon efterlyser bröstmjölk i sociala medier

– Jag tycker att det är under all kritik att andra mammor behandlar medmammor på det här sättet, säger hon.

En moralaspekt

Just amning verkar vara ett känsligt ämne som väcker många olika typer av reaktioner i Sverige i dag. Det vittnar även experterna om.

Gerd Almquist-Tangen är barnhälsovårdsutvecklare och har forskat mycket i frågor som rör amning. Hon berättar att en grupp studenter nästan blev chockade när de upptäckte hur hårda tongångarna var i sociala medier just i amningsfrågan.

– Det finns en moralaspekt som är lite fascinerande enligt de studier som gjorts. En god mor hon ammar. Men den andra kvinnan som inte väljer att amma, vad är hon då?

”Kanske blir annorlunda”

Varför ämnet är så känsligt finns det inget enkelt svar på. Annika Olausson tror att det kan ha att göra med hur viktigt det är för vissa kvinnor att amma, och hur ledsna en del blir när det inte går.

Forskarna är inne på att det kan ha att göra med bilden av hur en god mor ska vara, i kombination med de krav kvinnor ställer på sig själva och i viss mån på varandra.

– Just det här med mat och tillväxt är så otroligt intimt ihopkopplat med mammarollen. Och det gäller inte bara amning utan även när man börjar ge annan mat, säger Gerd Almquist-Tangen.

– Det kanske blir annorlunda nu när fler män börjar laga småbarnsmat. Vi får se.

Se hela inslaget här: Hon efterlyste bröstmjölk – och blev påhoppad på nätet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Amning

Mer i ämnet