Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hjärtopererade Alice Nilsson-Bibin är i riskgruppen för influensan och fick under tisdagen sin dos med vaccin. Foto: SVT

Influensasäsongen är här – dessa riskgrupper bör vaccinera sig

Uppdaterad
Publicerad

Årets influensasäsong är här och i år tros den främst drabba äldre – men det finns fler yngre riskgrupper. Personer med diabetes och hjärt- och lugnproblematik rekommenderas att ta vaccinet då influensan kan slå hårt mot dem.

Under tisdagen öppnade vårdcentralerna upp för vaccinering mot influensan. Några av dem som var på plats var Viktor Sjöberg, som sedan några år tillbaka har diabetes, och hjärtopererade Alice Nilsson-Bibin.

– Jag blir kraftigt sjuk och under dessa veckorna blir mitt blodsocker väldigt opålitligt och ostadigt, vilket kan bli en fara för hälsan, säger Viktor Sjöberg.

Minskar risken för allvarlig sjukdom

Att ta vaccin mot influensan gör en inte immun men det minskar chanserna för allvarlig sjukdom, enligt smittskyddsläkaren Anders Enocksson på Region Halland.

– Sjukdomsförloppet blir mildare och man minskar lunginflammationskomplikationer med 30 till 50 procent. Risken för att bli sjuk kan man få ner med 70 procent, säger Anders.

Diabetikern Viktor Sjöberg och hjärtopererade Alice Nilsson-Bibin, som båda är i riskgruppen för dem som skulle drabbas hårdast om de fick influensan, fick under tisdagen sina sprutor. Se mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer