Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet berättar förvaltningschef Sergio Garay om vad han tänker om införandet och kritiken. Foto: SVT/Ida Röök Svalander

Införandet av hälsosamt schema skjuts upp

Publicerad

På grund av det ansträngda läget under coronapandemin har hemvårdsförvaltningen i Halmstad beslutat att skjuta upp införandet av så kallat hälsosamt schema. Kritiken från personalen på det nya schemasystemet har varit omfattande.

Hälsosamt schema är ett led i att införa heltid som norm inom vård och omsorg. Men sättet som detta införs på i kommunerna har kritiserats, i Halmstad har 1500 anställda inom hemvårdsförvaltningen skrivit på protestlistor mot planerna.

Sergio Garay, tillträdde som förvaltningschef på hemvårdsförvaltningen i början av januari. Han har beslutat att införandet av heltid som norm och hälsosamt schema kommer att skjutas upp. Under tiden kommer han att sätta sig in närmare i kritiken från personalen.

I klippet berättar Sergio Garay om vad han tänker om införandet  av hälsosamt schema och kritiken mot det.

Finns avtal centralt

Heltid som norm ska, enligt avtalet mellan Sveriges kommuner och regioner och fackförbundet Kommunal, vara infört under 2021.

– Den tidsplanen står fast, det är inget vi kan ändra på. Det vi kan göra är att undersöka hur vi kan påverka införandet av detta så att det inte blir så jobbigt för våra medarbetare, säger Sergio Garay till SVT nyheter Halland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer