Klicka på klippet för att höra Gabriela Arvidsson, chef för hemvårdsförvaltningen, om vad som krävs för att kommunen ska återinföra omvårdnadspenningen. Foto: Daniel Strömbäck/SVT/TT

Slut med stöd till anhöriga som vårdar äldre under pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Brukare inom hemtjänsten i Halmstads kommun har sedan i april kunnat bli vårdad av en anhörig istället för hemtjänsten. Men trots att pandemin fortsätter har projektet nu avslutats.

I början av pandemin var det flera äldre som sa upp sin hemtjänst, då de var oroade för coronaviruset.

Kommunen bekymrade sig för att brukarnas hälsotillstånd skulle försämras och beslutade därför att införa omvårdnadspenning, som gör det möjligt att att få ekonomisk ersättning för att vårda sin anhöriga.

Coronapandemin

Sista oktober är insatsen över, totalt var det 33 personer som ansökte, var av 30 beviljades. Kommunen menar nu att de kunde gjort mer för att nå flera vårdtagare om insatsen.

I klippet berättar Gabriela Arvidsson, chef för hemvårdsförvaltningen, om varför kommunen inte fortsätter med insatsen trots att pandemin inte är över.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet