Kommunerna i Halland litar på väderprognosens löfte om regn och avvaktar eldningsförbud. Foto: TT

Inget eldningsförbud på gång i Halland – väntar på regn

Publicerad

Flera sydsvenska kommuner har upprättat eldningsförbud till följd av det varma och torra vädret. Och de senaste dagarna har det rapporterats om flera bränder i skog och mark runtom i landet. Men i Halland är än så länge inget eldningsförbud på gång.

– Vi uppmanar folk att titta på brandriskvärdena. Det är olämpligt att elda ute nu, men ett eldningsförbud är egentligen bara en juridisk sak, säger räddningschefen i Halmstads kommun, Hans Ekberg.

Under tisdagsförmiddagen har representanter för samtliga halländska kommuner diskuterat ett eventuellt eldningsförbud men kommit fram till att avvakta eftersom det ser ut att komma regn senare i veckan.

– Vi tittar hela tiden på väderprognosen och ser att det ska komma regn på lördag, säger Hans Ekberg.

Så länge prognosen inte förändras drastiskt kommer inget eldningsförbud att införas i de halländska kommunerna, trots att det anses olämpligt att elda ute just nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.