I klippet ovan kan du höra vilka experiment länsstyrelsen har gjort och hur det har gått. Foto: TT

Inget hinder att odla invasiva växten parkslide

Uppdaterad
Publicerad

Den invasiva arten parkslide slår ut annan växtlighet och hotar den biologiska mångfalden där den växer. Men det finns inget hinder för privatpersoner att odla den.

– I dag finns inget lagstöd för att man måste bekämpa parkslide, säger Jessica Gunnarson på länsstyrelsen som experimenterar med bekämpningsmetoder.

SVT Nyheter har tidigare berättat att parkslide är ett växande problem i landet. I Vapnö Grustag utför länsstyrelsen i Halland försök för att utreda hur man på bästa sätt blir av med växten som är ett hot mot den biologiska mångfalden.

I klippet ovan kan du höra vilka experiment som har gjorts och hur det har gått.

– Problemet är att den är väldigt konkurrensstark och sprider sig när den väl har fått fäste. Vi har problem i många områden med parkslide, säger Jessica Gunnarsson som arbetar med hotade arter på länsstyrelsen i Halland.

Kommer från Asien

Hur utbredd parkslide är i Halland är inte helt dokumenterat.

– Men vi har sett att den spridit sig de senaste fem åren och de bestånd vi har haft koll på har blivit större, säger Jessica Gunnarsson.

Parkslide kommer ursprungligen från Asien och är en stor växt med bambuliknande stjälkar som växer tätt.

– Troligtvis kom den hit via trädgårdshandeln, så är det ofta när det gäller de här invasiva växterna, säger Jessica Gunnarsson.

Privatpersoner kan odla växten

Idag finns det inget som hindrar privatpersoner från att odla parkslide i trädgården. Även om växten orsakar en hel del problem finns parkslide inte med på EU-förordningen om invasiva arter som ska bekämpas.

– I dag finns inget lagstöd för att man måste bekämpa parkslide. Vi kan bara rekommendera att folk inte planterar den på fler ställen, säger Jessica Gunnarsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.