Reidun Maria Mikalsens inneboende hyresgäst hade inte pengar till att äta på tre dagar efter att kommunen sa nej till försörjningsstöd. Se henne berätta om varför hon vänder sig till kyrkan för att få hjälp.

Reiduns inneboende åt inte på tre dagar

Publicerad

Reiduns inneboende svalt i tre dagar efter att Kungsbacka kommun nekade honom försörjningsstöd. Se henne berätta om varför hon istället vänt sig till Svenska kyrkan för hjälp.

Allt fler söker sig till Svenska kyrkan i Kungsbacka för att få hjälp med pengar till mat och bostad. Det vittnar diakoner i församlingen om.

En av dem är Kungsbackabon Reidun Maria Mikalsen.

Hon gör det inte i första hand för sin egen del, utan för den inneboende 20-årig man som hon hyr ut husrum till.

Nekas försörjningsstöd

Han kom till Sverige som ensamkommande flyktingungdom och har sedan han fyllde 20 år fått försörjningsstöd av Kungsbacka kommun.

Men från den 1 oktober har han nekats fortsatt stöd eftersom han snart ska börja studera.

Då har han istället rätt till studiemedel.

Det är bara det att skolan börjar först två veckor efter att försörjningsstödet slutade betalas ut och nu saknar han helt pengar till mat och hyra. Han svalt i tre dagar, berättar Reidun i SVT:s intervju.

Hänvisas till att överklaga

Ledningen för kommunens Kompetenscentrum, som ansvarar för försörjningsstöd, kommenterar inte enskilda fall.

Men vi berättar om Reidun och hennes inneboende och att han just nu varken får försörjningsstöd eller studiemedel och frågar:

Vart ska han då vända sig för att få pengar till mat och hyra?

– Alla som får ett beslut om avslag har rätt av överklaga och under tiden som de väntar kan de ansöka om nödprövning, säger biträdande verksamhetschef Natalja Kahraman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer