”Vårt främsta krav är att kommunen gör upp en klimatbudget för sin egen verksamhet”, säger initiativtagaren till medborgarförslaget, Nils Werner. Foto: SVT

Invånare vill att Halmstads kommun skärper klimatpolitiken

Uppdaterad
Publicerad

Enligt klimatengagerade personer måste Halmstads kommun skärpa sin klimatpolitik och inventera utsläppen. Under fredagen lämnades ett medborgarförslag med ett 30-tal underskrifter till Halmstads politiker.

Bakgrunden till medborgarförslag är enligt initiativtagaren Nils Werner att situationen har blivit så extremt allvarligt.

– Tyvärr har väldens utsläpp ökat genom åren när det i stället borde minska. Vi har kanske tio år på oss att få ner utsläppen i världen. Sverige bruttoutsläpp har inte gått ner. Det motsvarar tio ton per person i Sverige som man släpper ut via sin produktion och konsumtion. Nu har vi mycket kort att tid på oss att få ner utsläppen, säger han.

Enligt Nils Werner kommer rubbningar inom ekosystem att bli katastrofal om vi inte sätter in åtgärder. Enligt honom måste alla invånare i samhället göra sitt och samarbeta. Många svenska kommuner har antagit utmaningen och vi vill Halmstads kommun ska göra detsamma och skärpa sin klimatpolitik.

– Vårt främsta krav är att kommunen gör upp en klimatbudget för sin egen verksamhet och skapar sig ett underlag för att beräkna utsläppen i hela kommunen. Det här måste leda till en minskning av utsläppen med tio procent i kommunen, säger Nils Werner.

Fakta

Upprättar en budget för alla klimatgasutsläpp inom de egna verksamheterna.

Skaffar sig underlag för att beskriva de totala utsläppen inom kommunen förvaltningar, företag, transporter och enskilda.

Upprättar en plan för utsläppsminskning som minst når riksdagens klimatmål men rimligen vad som krävs för att uppnå målen i Parisavtalet (+1,5˚ maximum + 2˚ ökning av jordens medeltemperatur ). Behovet är minst 10 procent per år.

Upprättar ett åtgärdsprogram där kommunen investerar sina placeringar i fossilindustri eller företag som bygger på hög konsumtion av fossila råvaror.

Upprättar en motsvarande plan för aktiva investeringar som befrämjar lösningar på klimatproblemen (gröna obligationer aktier och fonder).

Deltar i utbyte med andra kommuner inom och utom landet för informationsutbyte, jämförelse och inspiration.

Tar initiativ till möten med medborgare och företag för att informera om kommunens synpunkter, inleda en dialog och inspirera andra till egna mätningar och initiativ.

Inrättar en bred politisk styrgrupp med ansvar för processen att nå målen. Sannolikt finns ett behov att tillsätta en utredning som vi föreslår bör kunna rapportera senast 2020-01-01.

Beskriver och offentliggör en klimatpolicy som inspirerar och leder till att Halmstad tar ett ansvar att nå klimatmålen.

De kommande höga kostnaderna för klimatanpassning bör få ökat utrymme i den ekonomiska långtidsplaneringen. Översiktsplanerna behöver i högre utsträckning ta hänsyn till klimatet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.