”Jag får bestämma över mitt liv”

Publicerad

Fahamida Akhter kom till Sverige från Bangladesh för fem år sedan. Hon beskriver livet i Halmstad som bara hennes – ett liv där hon får bestämma. Vi mötte henne på arbetsplatsen.

SVT Nyheter Halland uppmärksammar den internationella kvinnodagen genom att möta utlandsfödda kvinnor som flyttat till länet. Först ut i reportageserien är Fahamida Akhter, som i dag arbetar som barnskötare i Halmstad.

Hur ser jämställdheten ut i Bangladesh?

– Det finns ingen jämställdhet inom familjen. En pappa, bror eller man bestämmer. Kvinnorna får inte bestämma själva som de vill och behöver.

Vilka likheter finns det mellan Sverige och Bangladesh?

– Kvinnor studerar och jobbar i Bangladesh. Landet beror på kvinnorna. Här i Sverige är det samma sak, kvinnor kämpar och tar hand om barnen.

Hur är det att leva som kvinna i Sverige, tycker du?

– Jag tycker att jag har jättebra här. Jag lever, andas och arbetar – jag får bestämma över mitt liv. Här i Sverige har jag fått lära mig cykla, det gjorde jag inte i mitt hemland. Kvinnor cyklar inte där. Därför är det helt fantastiskt att kunna få cykla.

Finns det någon särskild kvinnofråga du brinner för?

– Trygghet för kvinnor. Att kunna röra sig fritt utan risk för våldtäkt. Det är den viktigaste frågan. Och att kvinnor och män ska ha samma lön, det är också en viktig fråga för Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer