Den kvinna som misshandlades mest under MAX-rånet vittnade idag i tingsrätten.

– Jag kände direkt: Nu kommer jag att dö

Uppdaterad
Publicerad

De maskerade rånarna gick in på Max hamburgerrestaurang och misshandlade personalen. En av de anställda blev så brutalt attackerad att hon fick båda armarna brutna.

– Jag känner direkt att nu kommer jag att dö, sa kvinnan under rättegången som inleddes på måndagen.

Det var den första november som Max hamburgerrestaurang i Falkenberg rånades. Personalen överfölls av maskerade personer och en av kvinnorna som jobbade på restaurangen skadades mycket svårt.

På måndagen inleddes rättegången där fem personer står misstänkta för inblandning i rånet. Under förmiddagen var det den kvinna som blev värst misshandlad under rånet som berättade sin historia för rättssalen.

Maxrånet

– Jag stod och diskade och vet inte varför jag vände mig om men i dörröppningen står en svartklädd man med en kofot. Han har liksom utstrålningen och man känner direkt att det här kommer inte att gå bra, säger kvinnan.

Läs mer: Framsteg efter brutala Maxrånet

Hon säger att hon haft en konflikt med en person sedan hon började på Max och att det var den misstänkte 22-åringen, den som också ska ha misshandlat henne med kofoten. Hon fortsätter:

– Jag försöker gömma mig under diskvagnen men hinner inte. Jag halvligger när det första slaget kommer. Hamnar direkt på rygg och sen handlar det bara om nästa slag.

Våld mot huvudet

– Jag känner direkt att nu kommer jag att dö. Slagen träffar framför allt i huvudet. Jag känner hur det slår. Minst tio slag i huvudet, säger kvinnan i tingsrätten.

Kvinnan beskriver att han laddar med kofoten ovanför sitt eget huvud och slår ned mot henne.

När hon berättar om misshandeln gör hon det tydligt men nedstämt. De fem misstänkta sitter fortsatt tysta, stilla och lyssnar.

”Nu dör jag”

– Det haglade slag och så stannar han upp och kollar på den vassa kanten på kofoten och vrider och när han känner sig nöjd börjar han slå igen. Och nånstans där får jag känslan att ”nu dör jag”, konstigt nog en ganska rofylld känsla, säger kvinnan under rättegången.

Kvinnan syddes med 40 stygn på nio olika ställen på huvudet. Hon ska ha blivit opererad med metallplattor i båda armarna, berättar hon själv. Tre gånger opererades hon varav en tog 11 timmar. Den operationen fick senare göras om.

Åklagaren kallar våldet som riktats mot henne som livsfarligt.

Efter förhörets slut kunde inte kvinnan hålla tårarna tilllbaka.

Ett skämt

En av de misstänkta personernas advokat menar att den 21-åriga kvinnan, som jobbade på restaurangen och som var i tjänst den kvällen, var helt ovetande av vad som skulle hända.

– Hon trodde det hela var ett skämt när de inom gruppen pratade om det dagarna innan, säger advokat Niclas Elison.

De står inför rätta:

  • A. Kvinna, 21 år. Anställd på Max-restaurangen och i tjänst under rånkvällen. Hon ska ha låtsats bli rånad precis som kollegorna, men i själva verket hjälpt till. Erkänner visss inblandning, men förnekar grovt rån.
  • B. Man, 22 år. Anställd på Max-restaurangen. Det ska ha varit han som slog sin kollega så brutalt med kofot att han förutom för grovt rån även riskerar att dömas för försök till mord. Polisen riktade tidigt misstankar mot mannen eftersom han tidigare misstänks ha stulit pengar på jobbet och blivit varnad flera gånger. Erkänner rån, men nekar till mordförsök.
  • C. Man, 16 år. Var med i restaurangen och misstänks ha slagit en anställd med basebollträ. Medger rån, men nekar till att att slagit.
  • D. Man, 22 år. Var också med inne i restaurangen vid rånet, men misstänks inte ha utövat något våld. Han ska ha varit den som tagit hand om pengarna. Nekar till grovt rån, vill att det ska rubriceras som stöld.
  • E. Kvinna, 21 år. Bästa kompis med den andra kvinnan i sällskapet. Hon ska ha varit med i förberedelserna genom planläggning och inköp av kofot och basebollträ, var dock aldrig inne i restaurangen under rånet. Erkänner delaktighet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Maxrånet

Mer i ämnet