”Jag tänkte NEJ”

Uppdaterad
Publicerad

Kommunala Varbergspolitiker oroade över beskedet om Ringhals 1 och 2.

– Jag tänkte NEJ det allra första, även om det som så kanske inte är så överraskande. Vi vet att det finns en livslängd på dem (reaktorerna), men det kommer betydligt snabbare på nu, säger Jana Nilsson, socialdemokrat och vice ordförande i kommunstyrelsen i Varberg.

Färre arbetstillfällen oroar

Reaktionerna från kommunala politiker i Varberg lät inte vänta på sig efter beskedet om att Vattenfall vill stänga ner reaktorerna Ringhals 1 och 2 i förtid. Inriktningsbeskedet från det statliga bolaget som äger 70% av kärnkraftverket är nu att stänga reaktorerna mellan 2018 och 2020 istället för 2025.

Ringhals

– Vad vi är rädda för att självklart att det blir färre arbetstillfällen i Varberg. Vi är angelägna om att ha bra arbetsgivare och många arbetstillfällen, säger Ann-Charlotte Stenkil, moderat och kommunstyrelsen ordförande i Varberg.

Hur många arbetstillfällen det handlar om uttalar sig inte Ringhals om än, men menar på att alla arbetar kvar som vanligt tills reaktorerna stängs ner. Förutsatt att det beslutet tas när styrelsen fattar beslut om verkets framtid.

Oklar framtid i Varberg

– Vi har en upparbetad kontakt med Ringhals så vi får höra med dem lite mer. Vi har bara fått pressmeddelande än så länge med självklart kommer vi ha en nära dialog med dem hela tiden och höra hur planerna ser ut och vad det kan innebära, säger Ann-Charlotte Stenkil.

Samtidigt som tisdagsbeskedet om Ringhals 1 och 2 meddelade företaget att de andra två reaktorerna, 3 och 4, ska vara i drift fram till 2040. Kommunalrådet Jana Nilsson i Varberg hoppas att Varberg även i framtiden ska spela en viktig roll för energiproduktionen.

– Vi behöver ha energiproduktion i Sverige i framtiden, elproduktion, och det kräver att man jobbar med de frågorna både från regeringen och det statligt ägda Vattenfall. Där vill vi vara med i den dialogen från Varbergs sida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ringhals

Mer i ämnet