Samråd med förvaltningsgruppen behövs enligt länsstyrelsen Foto: TT

Jägarna i Hylte vill skjuta färre älgar

Publicerad

Älgskötseln i Hylte planeras av markägare och jägare. Tre av sex skötselområden vill skjuta färre antal älgar än vad förvaltningsplanen avser. Länsstyrelsen vill därför att de olika grupperna kommer överens.

Jägarna vill inte skjuta älgar i samma takt som den övergripande förvaltningsgruppen bedömer är lämpligt.

Behöver komma överens

Det finns en älgförvaltningsgrupp för hela östra området som består av tre markägare och tre jägare nominerade av markägarnas organisation. De tar fram en älgförvaltningsplan efter att de får in data över till exempel betesskador.

De vill sänka älgstammen från tio till åtta älgar per tusen hektar kommande tre åren. Jägarna i skötselområdena Tornåsen, Unnaryd/Jälluntofta och Långaryds Västra Hylte, vill minska älgstammen i långsammare takt. De vill ha 9 till 9,5 älgar per tusen hektar.

Länsstyrelsen kan inte fastställa planerna innan de båda grupperna kommer överens och älgjakten närmar sig.

– Jag håller tummarna. Jag hoppas verkligen inte det har effekter på älgjakten, säger Martin Broberg, vilthandläggare på länsstyrelsen.

Länsstyrelsen har återremitterat detta till skötselområdena för att få till ett gemensamt mål. Det handlar om en plan som sträcker sig tre år fammåt.

– Det blir ett bekymmer när det finns olika målbilder i området. Hylte är ett område där älgjakten är uppskattad och prioriterad. Det innebär också att det finns åsikter och tankar, säger Broberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer