Foto: SVT

Jordbruksverket jagar jordgubbsfuskare

Uppdaterad
Publicerad

Det är långt ifrån riskfritt att märka utländska jordgubbar som svenska. Just nu jagar Jordbruksverket fuskare runt om i landet. På onsdagen fick jordgubbsförsäljare i Halmstad påhälsning.

– I juni har vi mest fokus på jordgubbar. Naturligtvis på grund av det stora intresset som svenska folket har, säger Waldemar Ibron, kontrollant på Jordbruksverket.

Ett par dagar före midsommar får jordgubbsförsäljarna på Stora torg i Halmstad påhälsning av kontrollanter. Det är en av omkring 200 kontroller som Jordbruksverket gör av jordgubbar i år. Verkets kontrollant, Waldemar Ibron, tittar bland annat på om jordgubbarnas storlek och kvalitet stämmer med både Sveriges och EU:s lagstiftning.

Kontrollerar ursprung

Han undersöker även det som kanske är det viktigaste för många, om jordgubbarna verkligen är svenska. 

– Chansen är jättestor att det är svenska när det står svenska. Man litar på säljarna att de håller sitt ord.

Men hur säkra kan ni vara på att de är svenska?

– Vid kontrolltidpunkten kan vi inte vara hundra procent säkra. Men när det finns tveksamheter så tar vi prover och skickar till ett labb i Tyskland som kan verifiera påståendet, säger Waldemar Ibron.

Billiga bär i omlopp

Hittills i år har kontrollerna gått bra och tillgången på svenska bär har varit stor. Men det kommer signaler från Jönköping bland annat, om att många billiga bär är i omlopp. Det kan vara en indikation på att det har kommit in bär utifrån som säljs som svenska.

– Säsongen var tidig i år. Det har varit en bra försäljning fram till nu. Men nu har det börjat uppstå brist på svenska bär och det är därför vi är på kontrollresa upp till Halmstad, säger Waldemar Ibron.

För dem som fuskar väntar vanligtvis en straffavgift. Men i Halmstad klarade sig samtlig jordgubbsförsäljade utan anmärkning den här gången. 

I år kontrollerar Jordbruksverket mellan 150 och 200 jordgubbsförsäljningsställen (t ex torg och parkeringsfickor) runt om i landet, främst kring storstäderna.  Det sker via stickprovskontroller och efter tips från allmänheten som hör av sig till Jordbruksverket med sina misstankar som kan bygga på att jordgubbarna har ett anmärkningsvärt lågt pris. 

Kontrollerna görs för att säkerställa att jordgubbarna är svenska om de säljs som svenska. 

Kontrollerna utförs under juni månad – företrädesvis i midsommarveckan. 

Misstänkta jordgubbar skickas till labb och det tar ungefär tre veckor innan Jordbruksverket får svar. 

Jämfört med förra året har det i år kommit in betydligt färre tips från allmänheten med misstankar om att jordgubbarna i själva verket har ett annat ursprung än svenska. 

Förra året gjordes 204 jordgubbskontroller – endast två av dem var felaktiga, det vill säga jordgubbarna var inte svenska som de påstods vara. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer