– I Rumänien fick kvinnan ta ett mycket större ansvar, både för hemsysslorna och barnen, säger Nicolina Månsson. Foto: SVT

”Jämställdheten i Sverige har nått långt men arbete finns kvar att göra”

Uppdaterad
Publicerad

1995 packade Nicolina Månsson väskorna och flyttade till Halland. Hon ser många likheter mellan jämställdheten i Sverige och i sitt tidigare land. Största skillnaden finns dock inom familjelivet.

Med anledning av internationella kvinnodagen torsdagen den 8:e mars uppmärksammar SVT Nyheter Halland kvinnor som flyttat från ett annat land och hamnat i Halland. En av dem är Nicolina Månsson som 28-åring valde att bosätta sig i Halmstad av familjeskäl. I dag är hon 50 år och jobbar som lärare på högskolan. Hon undervisar studenter i programmering och trivs bra med sin tillvaro.

– Det finns både hav och natur på nära håll. Somrarna är bäst i Halland, säger hon.

Likheter med Rumänien

När hon tänker tillbaka på hur jämställdheten såg ut i sitt tidigare hemland kan hon minnas flera likheter med hur det ser ut i Sverige. Bland annat hade män och kvinnor samma möjligheter att utbilda sig och göra karriär.

– Däremot såg det annorlunda ut gällande familjelivet. I Rumänien fick kvinnan ta ett mycket större ansvar, både för hemsysslorna och barnen. I Sverige är ansvaret mer delat, vilket är bra. Förhållanden på lika villkor vårdar kärleken bäst, säger hon.

Hur är det att leva som kvinna i Sverige?

– Jag upplever att det är ett tryggt land. Det är utan tvekan ett av länderna där jämställdheten nått väldigt långt. Men det finns fortfarande arbete kvar att göra. Bland annat lika löner mellan könen, säger hon.

Svårt att uppnå jämställdhet

Nicolina Månsson upplever också att det finns en yrkessegregering på arbetsmarknaden. Det vill säga att vissa jobb är verkar vara för män och andra för kvinnor. Jämställdhet i arbetslivet blir på så sätt svår att uppnå.

Vilken tycker du är den viktigaste kvinnofrågan 2018?

– Jag tycker att kvinnor värdesätter tid med familj och barn mer än pengar. Därför tycker jag att en kortare arbetsvecka är en bra fråga att jobba med. Självklart ska det även gälla män, men det förhindrar ju inte att kvinnor aktivt jobbar med den frågan, svarar Nicolina Månsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.