Janne Andersson tillsammans med klubbkamraten Bo Hallström. Bilden är tagen 1993 då Alets IK firar 70 år. Foto: Alets IK.

”Janne har vinnarskalle och tål inte lättja”

Uppdaterad
Publicerad

Förbundskapten Janne Andersson började sin spel- och tränarkarriär i Halmstadklubben Alets IK. Klubbkamraterna från förr såg tidigt Janne Anderssons kvalitéer, och är inte förvånade över framgången.

– Det jag kommer ihåg är att träningen inte var över förens hans lag hade vunnit, säger Stefan Bokström, kassör och biträdande tränare i klubben, men som för många år sen spelade sida vid sida med Janne Andersson.

Gjort flest mål

Janne Andersson började i klubben 1979, då 17 år gammal. Tidigt märkte kamraterna att han var driven.

– Han är den spelare i Alets IKs historia som har gjort flest mål, säger Stefan Bokström.

I mitten på 80-talet blev han tränare för klubbens unga tjejer. Sen dröjde det inte länge innan han började träna herrseniorerna.

– Janne är en människa med vinnarskalle. Han tål inte lättja. Det är fullt ös som gäller, beskriver Per Hallström, som i dag är ordförande för klubben.

Lyfte LFK

Efter Alets IK var det i Laholms fotbollsklubb som Janne Andersson fick sina första riktiga framgångar som tränare. Från 1993 och sex år framåt tränade han Laholmsklubben som tog de steget upp till tvåan, och var bara en match ifrån att ta sig till division 1, nuvarande Superettan.

2016 blev Janne Andersson svenska fotbollslandslagets nya fotbollskapten – något som inte förvånade Per Hallström.

– Nej det blev jag inte. Han har bra egenskaper när det kommer till att få ihop en grupp och få dem att trivas tillsammans, säger ordföranden.

”Det är enastående”

Trots att det nu inte räckte hela vägen fram till VM-guld, är Jannes kamrater imponerade över prestationen.

– Det är enastående. Särskilt när det gäller sammanhållningen. Sen räckte det inte till mot England. Men det får man köpa inom idrotten, Stefan Bokström. 

– Om jag hade fått frågan för två år sedan hade jag aldrig tippat att de skulle bli såhär. Det var väl knappt någon då som trodde att Sverige skulle komma till VM. För att komma så långt var spelarna tvungna att överprestera, säger Per Hallström.

Så fort VM-sagan var slut för Sveriges del skickade Per Hallström ett sms till Janne Andersson där han skrev att det var ”jävligt bra gjort och att det var synd att Sverige åkte ut”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.